Niet alleen placentaire transfusie, ook fysiologisch voordeel

Wachten met afnavelen

Operatiekamer waarin pasgeboren baby afgenaveld wordt
Arjan B. te Pas
Ronny Knol
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7179
Abstract

Samenvatting

Wachten met afnavelen na de geboorte levert gezondheidswinst op voor zowel voldragen als premature pasgeborenen, zonder dat dit het risico op een maternale fluxus post partum verhoogt. Hoewel het voordeel van wachten met afnavelen volledig werd toegeschreven aan de placentaire bloedtransfusie die dan kan plaatsvinden, lijkt er nog een ander, wellicht groter, fysiologisch voordeel te zijn. Het is voor de hemodynamiek beter om te wachten met afnavelen totdat de longen van de pasgeborene luchthoudend zijn en de longdoorbloeding is toegenomen. Dit roept de vraag op of het moment van afnavelen bepaald moet worden door een vast tijdstip of pas wanneer de pasgeborene eraan toe is.

Auteursinformatie

LUMC, Willem Alexander Kinderziekenhuis, afd. Neonatologie, Leiden: prof.dr. A.B. te Pas, kinderarts-neonatoloog. Erasmus MC, Sophia Kinderziekenhuis, afd. Neonatologie, Rotterdam: drs. R. Knol, kinderarts-neonatoloog.

Contact A.B. te Pas (a.b.te_pas@lumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Arjan B. te Pas ICMJE-formulier
Ronny Knol ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties