Waarom geen volledig lab op één apparaatje?

Een vinger met een druppel bloed.
Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D6491

Een klein apparaatje dat honderden diagnostische tests op een vingerprik bloed uitvoert: te mooi om waar te zijn, of niet zo ver weg? Het NTvG bevroeg drie klinisch chemici over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de belofte van het inmiddels failliete bedrijf Theranos.

De Amerikaanse Elizabeth Holmes is momenteel in het nieuws omdat zij terechtstaat voor fraude met haar voormalige bedrijf Theranos. Holmes beweerde een apparaatje te ontwikkelen – de ‘Edison’ – dat meer dan 240 laboratoriumtests zou kunnen uitvoeren met één druppel bloed uit een vingerprik. In tientallen Amerikaanse drogisterijen waren zelfs al ‘Theranos Wellness Centers’ ingericht op een apparaat dat er nooit zou komen.

Wat begon als het sprookje van de jonge vrouwelijke ondernemer sloeg binnen 15 jaar om in een schandaal. Holmes richtte Theranos op in 2003, toen ze nog maar 19 was. Ze wist veel invloedrijke personen achter zich te scharen en haalde enorm veel investeringen binnen om haar belofte waar te maken – op het hoogtepunt werd het bedrijf gewaardeerd op 9 miljard dollar. Het bedrijf liep tegen de lamp toen The Wall Street Journal in 2015 naar buiten bracht dat het afgenomen bloed hoofdzakelijk op reeds bestaande…

Auteursinformatie

Lara Harmans, MSc, nieuwsredacteur, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Contact L. Harmans (nieuwsredactie@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties