Een groeiend probleem

Voorste-kruisbandruptuur bij kinderen

Klinische praktijk
Ewoud R.A. van Arkel
Eske Ravensbergen
Samuel K. van de Velde
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4404
Abstract

Dames en Heren,

Doordat kinderen op steeds jongere leeftijd intensieve sporten beoefenen is het aantal knieletsels bij kinderen de laatste jaren fors toegenomen.1,2 Wij zien bij deze kinderen steeds vaker een letsel van de voorste kruisband (VKB). Dit letsel kan grote gevolgen hebben voor de jonge sporter, zowel fysiek, sociaal als emotioneel. Een VKB-ruptuur kan bij een kind door pijn en angst lastig vast te stellen zijn. Ook is voor het sportende kind, de arts, de ouders en de sportbegeleider niet altijd even helder wat de criteria zijn om voor een chirurgische behandeling te kiezen. In deze klinische les beschrijven wij de diagnostiek en de behandelopties bij een kind met een VKB-ruptuur.

Patiënt A, een meisje van 12 jaar, verdraaide haar rechter knie tijdens de afsprong bij het boulderen – een klimsport. Nadien kon zij het rechter been moeilijk belasten en werd de knie dik. Zij had geen knappend geluid gehoord en zij had geen slotklachten. Maar tijdens het lopen zakte zij wel door haar knie heen. Omdat haar knie dik bleef, bezocht zij 3 dagen later haar huisarts. Bij lichamelijk onderzoek zag de huisarts een forse hydrops en kon patiënte de knie beperkt buigen. Daardoor was het niet goed mogelijk om de stabiliteit van de knie te beoordelen. De huisarts verwees patiënte naar een fysiotherapeut. Omdat de fysiotherapeut een VKB-ruptuur vermoedde, werd patiënte naar een orthopedisch chirurg verwezen.

Wij zagen patiënte 10 dagen na het knieletsel op onze polikliniek. Bij onderzoek van de stabiliteit van de rechter knie was sprake van een positieve uitslag van de Lachman-test, een positieve uitslag van…

Auteursinformatie

Haaglanden Medisch Centrum, afd. Orthopedie, Den Haag: dr. E.R.A. van Arkel, orthopedisch chirurg. Maasstad Ziekenhuis, afd. Orthopedie, Rotterdam: drs. E. Ravensbergen, anios. Seattle Children’s Hospital, afd. Orthopedie, Seattle, Verenigde Staten: dr. S.K. van de Velde, orthopedisch chirurg.

Contact E.R.A. van Arkel (e.van.arkel@haaglandenmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Ewoud R.A. van Arkel ICMJE-formulier
Eske Ravensbergen ICMJE-formulier
Samuel K. van de Velde ICMJE-formulier

Gerelateerde artikelen

Reacties