Voedingssupplementen en monitoren belangrijk na maagomleiding

Voedingssupplementen en monitoren belangrijk na maagomleiding
Twan van Venrooij
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1939

Door het gebruik van vitaminesupplementen gaat de voedingstoestand van mensen met een maagomleiding (‘gastric bypass’) op de lange termijn niet significant achteruit. Toch voorkomt dit niet dat een aantal vitaminedeficiënties veel voorkomen na een maagomleiding, melden onderzoekers in Annals of Surgery (2013; epub 10 oktober).

Omdat een maagomleiding de opname van vitamines en mineralen beperkt, ontstaat een hoog risico op voedingsdeficiënties en worden na de ingreep multivitaminepreparaten aangeraden. Nog onduidelijk is of deze supplementen daadwerkelijk voorkomen dat vitaminetekorten ontstaan, met name op de lange termijn. Séverine Ledoux en collega’s zochten dit uit bij 144 patiënten die tenminste 3 jaar geleden een maagomleiding kregen. Zij keken op 3 momenten naar het voorkomen van vitaminedeficiënties: voorafgaand aan de operatie en 1 en 3 jaar na de ingreep. Daarbij maakten zij onderscheid tussen een groep patiënten die jaarlijks op controle kwam (n = 66) en een groep ‘therapieontrouwe’ patiënten die minimaal 2 jaar niet was teruggezien (n = 32).

Na 1 en 3 jaar was de voedingstoestand van de patiënten niet significant verslechterd ten opzichte van de situatie vóór de maagomleiding. Gemiddeld genomen verbeterde de voedingstoestand zelfs. Het gebruik van de multivitaminepreparaten verminderde bijvoorbeeld het voorkomen van deficiënties aan vitamine B6, B9 en C. Andere deficiënties kwamen ondanks het gebruik van de supplementen relatief veel voor, zoals tekorten aan vitamine B1, B12, D en ijzer.

Daarbij waren er vaker voedingstekorten in de groep die lang niet op controle was geweest (4,2 vs. 2,9 tekorten per patiënt) en was er een verband tussen het aantal tekorten en de tijd sinds het laatste polibezoek.

Ledoux en collega’s stellen dat levenslang monitoren van deze patiënten noodzakelijk is om voedingstekorten tegen te gaan die niet worden verholpen door gebruik van standaard multivitaminepreparaten.

Gerelateerde artikelen

Reacties