Voeding en gezondheid - voeding en sportprestaties

Klinische praktijk
W.H.M. Saris
L.J.C. van Loon
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:708-12
Abstract

Samenvatting

- Een optimale voeding is een belangrijke voorwaarde om op topniveau sport te bedrijven. Hierbij gaat het in de eerste plaats om de biobeschikbaarheid van koolhydraten en vetten als energiebron om in de skeletspier ATP te kunnen produceren.

- De voorraad aan glycogeen in lever en spier en mogelijk de voorraad aan intramusculaire triglyceriden spelen hierbij een belangrijke rol.

- Het gedurende 6-7 dagen vóór een belangrijke wedstrijd geleidelijk reduceren van het trainingsvolume en tegelijkertijd verhogen van het koolhydraatgehalte in de voeding resulteert in een grotere inspanningsprestatie.

- Onderzoek laat zien dat koolhydraat-elektrolytdrank met 6-8 gewichtsprocent koolhydraten en met een osmolariteit van 250-350 mosmol/l resulteert in een maximale koolhydraatoxidatie, afkomstig uit de drank van circa 1,0-1,1 g/min en een significant betere duurprestatie.

- Gebleken is dat voor herstel inname van een combinatie van koolhydraten en eiwit of aminozuren zeer effectief is.

- Functionele voedingsingrediënten, zoals cafeïne en creatine, geven significant betere prestaties.

- Dit in tegenstelling tot vele andere ingrediënten en producten die worden aangeprezen zonder dat de functionaliteit ervan is aangetoond.

- Daarom blijft, naast een aantal wetenschappelijk gevalideerde sportvoedingsproducten, een verantwoorde voeding een absolute voorwaarde voor een optimale sportprestatie.

Auteursinformatie

Universiteit van Maastricht, Nutrition and Toxicology Research Institute NUTRIM, Postbus 616, 6200 MD Maastricht.

Hr.prof.dr.ir.W.H.M.Saris, medisch voedingsfysioloog; hr.dr.L.J.C.van Loon, inspanningsfysioloog.

(w.saris@hb.unimaas.nl).

Contact hr.prof.dr.ir.W.H.M.Saris (w.saris@hb.unimaas.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties