Voeding en gezondheid - vitaminevoorziening en vitaliteit van ouderen

Klinische praktijk
W.A. van Staveren
C.P.G.M. de Groot
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:748-52
Abstract

Samenvatting

- Het toenemend aantal ouderen boven de 65 jaar is in termen van gezondheid en ziekte zeer heterogeen. Hierdoor variëren ook de voedingsbehoeften en voedselconsumptie.

- Ouderdomsanorexia, leidend tot voedingstekorten, komt bij ouderen veel voor, met als oorzaak of gevolg functieverlies en een versneld verouderingsproces.

- Het tijdig signaleren en interveniëren met supplementen of een adequate goed verzorgde voeding, zou deze negatieve gezondheidsspiraal moeten tegengaan.

- Beperkte interventiestudies op dit gebied, waaronder Nederlandse, geven een positief effect aan op de voedingstoestand en immuunstatus.

- Verbetering van lichamelijke en geestelijke functies door suppletie is minder duidelijk.

- Resultaten van lopende grotere interventiestudies met onder meer vitamine D, foliumzuur en vitamine B12, maar ook met complete verrijkte producten, zullen in de toekomst meer duidelijkheid geven over de noodzaak van voedingsaanvulling bij oudere personen.

Auteursinformatie

Wageningen Universiteit, afd. Humane Voeding en Epidemiologie, Postbus 8129, 6700 EV Wageningen.

Mw.prof.dr.W.A.van Staveren en mw.dr.ir.C.P.G.M.de Groot, voedingskundigen.

(wya.vanstaveren@wur.nl).

Contact mw.prof.dr.W.A.van Staveren (wya.vanstaveren@wur.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties