Voeding en gezondheid - toxische stoffen in de voeding

Klinische praktijk
I.M.C.M. Rietjens
G.M. Alink
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:2365-70
Abstract

Samenvatting

- De belangrijkste voedingsgerelateerde factoren waardoor wij ziek kunnen worden, zijn een ongebalanceerd dieet, resulterend in obesitas, of een tekort aan vitaminen, overmatige alcohol- of vetconsumptie, de aanwezigheid van microbiële verontreinigingen, en de aanwezigheid van natuurlijke toxinen.

- Daarnaast speelt de aanwezigheid van milieucontaminanten en van producten die in voedsel ontstaan als gevolg van verhitting, een rol.

- Algemeen wordt wel aangenomen dat voedingsgerelateerde factoren samen voor ongeveer 35 bijdragen aan het ontstaan van kanker.

- De belangrijkste groepen gezondheidsbedreigende stoffen die in onze voeding aanwezig kunnen zijn, zijn natuurlijke toxinen zoals geproduceerd door planten (fytotoxinen), door schimmels (mycotoxinen), door mariene algen (fycotoxinen), en door bacteriën en toxinen die aanwezig zijn in consumptiedieren, met name in vis.

- Daarnaast vormen de milieucontaminanten, met als belangrijke vertegenwoordigers de zware metalen en de persistente organische verontreinigingen als dioxinen en polychloorbifenylen, een belangrijke groep van toxische stoffen die toevallig in het voedsel aanwezig kunnen zijn.

- Een derde groep van toxische stoffen in de voedselketen vormen de verhittingsproducten als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), heterocyclische aminen en acrylamide.

Auteursinformatie

Wageningen Universiteit, afd. Toxicologie, Tuinlaan 5, 6703 HE Wageningen.

Mw.prof.dr.ir.I.M.C.M.Rietjens en dr.G.M.Alink, toxicologen.

(ivonne.rietjens@wur.nl).

Contact mw.prof.dr.ir.I.M.C.M.Rietjens (ivonne.rietjens@wur.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties