Vitamine B6-deficiëntie bij gebruik van levodopa

Klinische praktijk
Wouter van der Steen
Tom den Heijer
Joost Groen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2818
Abstract

Symptomatische vitamine B6-deficiëntie is zeldzaam. De primaire symptomen zijn microcytaire anemie en immuunstoornissen. Het gebruik van intestinale gel met levodopa/carbidopa – tweedelijnsmedicatie voor patiënten met de ziekte van Parkinson – wordt gezien als een mogelijke oorzaak van vitamine B6-deficiëntie. Hierbij kunnen zelfs refractaire epilepsie en subacute polyneuropathie optreden.

Samenvatting

Achtergrond

Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van levodopa/carbidopa een symptomatische vitamine B6-deficiëntie kan veroorzaken. Dit is echter alleen beschreven bij patiënten die het middel in de vorm van intestinale gel gebruikten.

Casus

Wij beschrijven 3 patiënten die een vitamine B6-deficiëntie ontwikkelden onder het gebruik van levodopa/carbidopa in tabletvorm. Alle 3 de patiënten ontwikkelden hierbij klachten die pasten bij een perifere axonale polyneuropathie.

Conclusie

De casussen van onze patiënten ondersteunen de gedachte dat oraal gebruik van levodopa/carbidopa een symptomatische vitamine B6-deficiëntie kan veroorzaken.

Auteursinformatie

Franciscus Gasthuis en Vlietland, Rotterdam, afd. Neurologie: drs. W. van der Steen, anios neurologie; dr. T. den Heijer, neuroloog; Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium: dr. J. Groen, aios klinische chemie.

Contact T. den Heijer (t.denheijer@franciscus.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Wouter van der Steen ICMJE-formulier
Tom den Heijer ICMJE-formulier
Joost Groen ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties