Eerste presentatie op oudere leeftijd

Visuele verschijnselen bij migraine met typisch aura

Klinische praktijk
S. Zamir Zewari
Lung Jeung
Carsten Gerlach
Peter H. Wessels
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D4949
Abstract

Dames en Heren,

Niet zelden treden bij ouderen voorbijgaande visuele verschijnselen op als uiting van migraine met typisch aura, ook in afwezigheid van hoofdpijn. Deze visuele verschijnselen worden echter niet altijd als zodanig herkend, omdat ze diverse andere oorzaken kunnen hebben. In zowel de eerste als de tweede lijn kan het dan ook lastig zijn om de juiste diagnose te stellen. Tijdige herkenning van voorbijgaande visuele verschijnselen bij een migraine-aura kan ongerustheid bij de patiënt wegnemen en onnodige diagnostiek en behandeling voorkomen.

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Patiënt A, een 63-jarige vrouw met hypertensie en mogelijk het syndroom van Sjögren, had in de 2 weken voorafgaand aan haar bezoek aan de neuroloog 2 kortdurende episoden van visuele verschijnselen gehad. Deze verschijnselen bestonden uit een wazig beeld in de vorm van een halve maan met hierin vierkante blokken met een felle, lichtgekleurde rand.

Bij de eerste episode was de buitenzijde van zowel het temporale als het nasale gezichtsveld aangedaan, en bij de tweede episode alleen de buitenzijde van het temporale gezichtsveld. Door de ogen beurtelings af te dekken, had patiënte bemerkt dat beide ogen waren getroffen. Beide keren ontstonden de visuele verschijnselen binnen enkele minuten en waren ze na circa 15 minuten weer verdwenen. Ook had patiënte ongeveer een halve dag na elke episode hoofdpijn gekregen, met een maximale score van 5 op de visueel-analoge schaal. Daarbij was zij misselijk en overgevoelig voor fel licht geweest, en had…

Auteursinformatie

St. Antonius Ziekenhuis, afd. Neurologie, Utrecht/Nieuwegein: drs. S.Z. Zewari, anios neurologie (thans: anios SEH, Erasmus MC, Rotterdam); drs. L. Jeung, anios neurologie (thans: anios neurologie, Amsterdam UMC, locatie VUmc, Amsterdam); dr. C. Gerlach en dr. P.H. Wessels, neurologen.

Contact L. Jeung (l.jeung@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
S. Zamir Zewari ICMJE-formulier
Lung Jeung ICMJE-formulier
Carsten Gerlach ICMJE-formulier
Peter H. Wessels ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties