Visolie en kanker: een overzicht

Klinische praktijk
P.D. de Rooij
J.J. Visser
S. Meijer
R.I.C. Wesdorp
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:833-6

Zie ook het artikel op bl. 828.

Sinds de oorspronkelijke publikatie van Bang, Dyerberg en Nielsen over de epidemiologische verschillen tussen Eskimo's en Denen wat betreft de plasmaspiegels van lipiden en lipoproteïnen, is in de literatuur ruim aandacht besteed aan de effecten van meervoudig onverzadigde lange-ketenvetzuren van het zogenaamde ?-3-type, zoals deze voorkomen in vette vis en visolie.1 Aanvankelijk was de aandacht gericht op de effecten van visolie op het cardiovasculaire systeem; later heeft het onderzoek zich toegespitst op de vermeende ontstekingremmende en bloeddrukverlagende werking van deze vetzuren.

In recentere literatuur wordt ook melding gemaakt van potentieel gunstige effecten van visolie bij kanker. Deze gegevens zijn eveneens gebaseerd op resultaten van epidemiologisch onderzoek in het poolgebied. Hoewel de effecten van visolie bij kanker nog nagenoeg uitsluitend beschreven zijn in experimenten, lijkt het de moeite waard deze nieuwe ontwikkeling te signaleren in dit tijdschrift en tevens melding te maken van…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, afd. Heelkunde, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

P.D.de Rooij, dr.S.Meijer en prof.dr.R.I.C.Wesdorp, chirurgen; dr.J.J.Visser, biochemicus.

Contact P.D.de Rooij

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties