Virtual reality in de geneeskunde

Opinie
Yolanda van der Graaf
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:B1553
Download PDF

artikel

Toen Google Glass zijn eerste bril met ingebouwde computer in 2012 lanceerde en de geneeskunde als grote toepassing noemde, kon ik me daar weinig bij voorstellen. Maar nu, slechts 7 jaar later, laten van Doormaal en collega's zien dat met nieuwe ‘augmented reality’-brillen de toepassing van virtual reality in de neurochirurgie al bijna werkelijkheid is (D3041). Het beste van twee werelden, zo lijkt het: alle gedetailleerde 3D-informatie uit de moderne beeldvorming combineren met de echte wereld waarin de neurochirurg een tumor moet verwijderen. Prachtig materiaal ook om een patiënt voor te lichten, hoewel ik me wel kan voorstellen dat je als patiënt eerder méér dan minder tegen de operatie op gaat zien.

Wordt virtual reality de nieuwe grote gamechanger in de chirurgie, en zal ze met net zoveel scepsis worden ontvangen als de laparoscopie? Velen vroegen zich destijds af of je nu echt alle operaties door een zo’n klein mogelijk gaatje moest doen. Maar anno 2019 is ‘minimaal invasief’ de eerste keuze en dan is het best onverwacht dat de gewone open abdominale operatie soms toch superieur blijkt te zijn (NEJM, 2018;379:1895-904).

De virtuele gezondheidszorg blijft zeker niet beperkt tot de chirurgie, zoals u in dit nummer kunt lezen. Van Genderen en collega's leggen uit wat precies het verschil is tussen virtuele, augmented en mixed reality en welke toepassingen er al zijn in de geneeskunde (D3229). Natuurlijk moet de meerwaarde nog worden aangetoond in vergelijkend onderzoek, maar het begin is er.

Die verfijning en vooruitgang in het vak illustreren ook Kleipool en collega's met hun bijdrage waarin ze uitleggen dat echt niet iedereen profiteert van een cholesterolverlager (D2658). Je moet wel tijd van leven hebben, en soms kun je beter stoppen of er niet aan beginnen.

Wat waarschijnlijk nooit verandert is dat je niet te snel moet denken dat je het bij het rechte eind hebt (D3212). Een beetje reflectie of een collega raadplegen helpt dan. Dat is ook in 2019 zo, en daar gaat virtual reality u niet bij helpen.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties