Verzekeringsgeneeskundige interventie bij langdurige arbeidsongeschiktheid

Klinische praktijk
W. van der Lingen
J.H.W.A. Schouten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:161-3

Dames en Heren,

Nederlandse werknemers melden zich vaker ziek en zijn langer arbeidsongeschikt dan hun Belgische en Westduitse collega's. Toch is de Nederlandse werknemer gemiddeld gezonder en is zijn levensverwachting hoger.12

Ons land telt nu ongeveer 900.000 uitkeringsgerechtigden wegens arbeidsongeschiktheid, dit is 13 van de beroepsbevolking.3 In de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) en de Algemene Arbeidsongeschiktheidswet (AAW) is een verzekering geregeld voor de geldelijke gevolgen van langdurige arbeidsongeschiktheid. De inhoudelijke beoordeling voor het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid geschiedt voor wat betreft de WAO en de AAW door een behandelingsteam van de Gemeenschappelijke Medische Dienst (GMD). Met ‘behandeling’ wordt hier bedoeld de bedrijfsgeneeskundige zogenaamde ‘gevalsbehandeling’ en niet de curatieve behandeling.

Dit behandelingsteam, bestaande uit een arbeidsdeskundige en een verzekeringsgeneeskundige, houdt zich tevens bezig met de begeleiding van langdurig arbeidsongeschikten. Het heeft meerdere consulenten tot zijn beschikking.

Van oudsher hebben de uitvoeringsorganen meer de nadruk gelegd…

Auteursinformatie

Gemeenschappelijke Medische Dienst, Centraal kantoor, afd. Arbeid en Reïntegratie, Postbus 8071, 1005 AB Amsterdam.

Ing.W.van der Lingen, verzekeringsgeneeskundige; J.H.W.A.

Schouten, districtsgeneeskundige.

Contact ing. W.van der Lingen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties