Verhoogde CK-activiteit in serum zonder klachten
Open

Vaak geen aanvullend onderzoek nodig
Klinische les
03-10-2013
Nicol C. Voermans, Marianne de Visser, John H.J. Wokke en Esther Brusse

Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:
In tabel 1 zijn beide waarden onder de kolommen ‘negroïde ♀’ en ‘niet-negroïde ♂’ omgedraaid. De juiste tabel staat hieronder en op de eerste pagina van de PDF. 


 

Dames en Heren,

Soms wordt bij screenend laboratoriumonderzoek onverwacht een verhoogde activiteit van het enzym creatinekinase in het serum gevonden. Ook bij oriënterend bloedonderzoek in verband met spierpijn wordt deze hyper-CK-emie weleens vastgesteld. In beide gevallen volgt vaak verwijzing naar de neuroloog met de vraag of er van een spierziekte sprake is. In veel gevallen is de verhoogde CK-waarde fysiologisch of een gevolg van overmatige fysieke activiteit of een spiertrauma en is een tweede- of derdelijnsverwijzing niet nodig.

In dit tijdschrift hebben wij eerder aandacht gevraagd voor hyper-CK-emie zonder spierzwakte.1,2 Het aantal verwijzingen van patiënten met een onbegrepen hyper-CK-emie is groot gebleven, wat dit onderwerp onveranderd actueel maakt. Deze klinische les geeft een aantal handvatten voor aanvullende diagnostiek bij hyper-CK-emie zonder spierzwakte of andere objectiveerbare afwijkingen.

Patiënt A is een30-jarige Aziatische man die door de dermatoloog werd verwezen vanwege een hyper-CK-emie (CK-waarde: 1010 U/l; referentiewaarde voor mannen: < 414 U/l) tijdens het gebruik ...