Vergruizen aortaklepstenose: veilig laatste redmiddel?

Illustratie van een hart
Lucas Maillette de Buy Wenniger
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:C5628

Een Europese pilotstudie behandelde mensen met ernstige aortaklepstenose met een op ultrasoon geluid gebaseerde methode. Hiermee stopte het proces van verstarring en verbeterden de hemodynamische parameters, zonder ernstige bijwerkingen. Vraag is wel of het effect klinisch relevant is.

Stenosering van de aortaklep leidt ertoe dat het bruikbare lumen afneemt in grootte. Daardoor moet het hart tijdens de systole voor hetzelfde slagvolume een hogere druk opbouwen. De gebruikelijke behandeling voor symptomatische aortaklepstenose is een klepvervanging, maar dat is bij mensen met ernstige comorbiditeiten vaak geen haalbare optie. Zonder ingrijpen gaat het proces van verkalking echter door, wat in de loop van maanden tot jaren tot verdere functiebeperking leidt.

Onderzoekers uit Frankrijk, Servië en Nederland behandelden 40 mensen (gemiddelde leeftijd: 83,5 jaar) die niet in aanmerking kwamen voor klepvervanging met een nieuwe, niet-invasieve ultrageluidbehandeling (Lancet. 2023; online 13 november

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties