Vergelijking van bifasisch radiologisch maag- en duodenumonderzoek met fiberendoscopie voor de diagnostiek van peptische zweren en maagcarcinomen

Onderzoek
M.P. Chandie Shaw
L.K.J. van Romunde
G. Griffioen
A.R. Janssens
J. Kreuning
C.B.H.W. Lamers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:345-9
Abstract

Samenvatting

In een prospectief blind onderzoek is de diagnostische waarde van bifasisch radiologisch maag- en duodenumonderzoek vergeleken met endoscopie bij 385 patiënten met dyspepsie. De patiënten werden onderzocht op het voorkomen van peptische zweren en maagcarcinomen. Omdat een gouden standaard ontbrak, zijn voor de vergelijking kappa-waarden berekend. Voor ulcera ventriculi en ulcera duodeni waren de kappa-waarden respectievelijk 0,67 en 0,77; voor maagcarcinomen 0,91. Deze waarden duiden op een goede overeenstemming. De sensitiviteit en de specificiteit waren met beide methoden hoog; een lagere sensitiviteit van het radiologische onderzoek voor ulcera duodeni was toe te schrijven aan ulcera kleiner dan 5 mm; voor grotere ulcera waren de sensitiviteit en de specificiteit van beide methoden nagenoeg gelijk.

Geconcludeerd wordt dat beide methoden gelijkwaardig zijn voor de diagnostiek van peptische zweren en maagcarcinomen. Een belangrijk voordeel van endoscopie is biopten voor histologie of kweek te kunnen nemen. Het bifasische radiologische onderzoek is daarentegen goedkoper en wordt vaak beter door de patiënt verdragen.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Afd. Radiodiagnostiek: dr.M.P.Chandie Shaw, radiodiagnost.

Afd. Gastro-enterologie: G.Griffioen, mw.dr.J.Kreuning en prof.dr. C.B.H.W.Lamers, gastro-enterologen; dr.A.R.Janssens, internist.

Erasmus Universiteit, afd. Epidemiologie, Rotterdam.

Dr.L.K.J.van Romunde, epidemioloog.

Contact dr.M.P.Chandie Shaw

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties