Veel ouders blijven roken bij astma-kind

Hans van Maanen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:C3300

De meeste ouders van wie een kind een astmadiagnose krijgt, blijven roken: niet meer dan 24% slaagt erin het huis binnen een jaar rookvrij te maken. In rokende gezinnen waarin geen kinderen met astma zijn, stopt rond de 16% per jaar met roken.

Dit blijkt uit analyse van gegevens uit de PIAMA-studie, waarin 3963 kinderen geboren in 1996-7 worden gevolgd op de ontwikkeling van astma en mijtallergieën (J Expo Sci Environ Epidemiol. 2016; online 14 december). In de onderzoeksperiode van 7 jaar kregen 169 kinderen van rokende ouders de diagnose 'astma', 40 stopten al snel met roken. De kans dat ouders stopten was met een astmadiagnose ongeveer 36% hoger dan zonder. De cijfers berusten op zelfrapportage.

In veruit de meeste gezinnen werd in het geheel niet gerookt. En ook in rokende gezinnen zonder kind met astma werd in de periode 1996-2005 de sigaret in de ban gedaan, vooral, zo denken Alet Wijga en collega's, dankzij enkele campagnes waarin het roken in het bijzijn van kinderen werd ontmoedigd.

Zij wijzen er verder op dat de associatie tussen passief roken en astma bij kinderen onderschat zou kunnen worden als ouders al snel stoppen na de diagnose. In een observationele studie zou het dan zelfs lijken alsof blootstelling aan tabaksrook beschermt tegen astma.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Astma en COPD
Roken

Gerelateerde artikelen

Reacties