Veel burn-out onder Vlaamse oncologen

Hans van Maanen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:C2185

Meer dan de helft van de Vlaamse oncologen is emotioneel uitgeput en bijna een derde heeft last van depersonalisatie. Beide geven een sterk verhoogd risico op burn-out. Dit blijkt uit een enquête in Vlaamse oncologie-afdelingen uitgevoerd door Sofie Eelen en collega’s van het Cédric Hèle-instituut in Mechelen (Psychooncology. 2014; epub 21 mei).

De onderzoekers verzamelden antwoorden van 550 zorgverleners (respons 58,6%) op de Utrechtse Burn-outschaal. Van alle respondenten was 80% vrouw (van de specialisten 48%), de meesten waren tussen 30 en 50 jaar. De meesten werkten tussen 30 en 40 uur per week, de artsen meestal meer dan 50 uur.

Twaalf deelnemers, allen vrouw, meldden alle symptomen van burn-out. Van de specialisten was in totaal 39% emotioneel uitgeput, van de psychologen 14%, van de sociaal werkers 21% en van de verpleegkundigen ruim 20%.

De Vlaamse cijfers zijn beduidend hoger dan uit internationaal onderzoek naar voren komt, aldus de auteurs, en de oncologen blijken ook vaker opgebrand dan specialisten in andere disciplines. Het gevoel van persoonlijke voldoening was over het algemeen echter hoog, slechts 7% scoorde hierop laag. Het doen van onderzoek naast de zorg en het werken in een privékliniek leken te beschermen tegen burn-out.

‘Er is meer aandacht nodig voor de vroege indicatoren voor burn-out in zorgverleners,’ concluderen de auteurs. ‘Het management moet beseffen dan oncologie-professionals veel te doorstaan hebben en het zou meer steun en preventieve maatregelen tegen burn-out moeten overwegen.’

Gerelateerde artikelen

Reacties