Vechten tegen de WIP-windmolens op de OK

Laminaire luchtstroom op de OK kan schadelijk zijn
Ter discussie
02-10-2017
L. Maurits de Brauw

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eiste op straffe van verbod op het verrichten van bepaalde operaties een ingrijpende verbouwing van 4 van de 7 operatiekamers in mijn ziekenhuis. Nieuwe luchtbehandelingsystemen met laminaire luchtstroom werden geplaatst omdat het beschermde gebied onder de oude plenums onvoldoende zou zijn. Daarnaast moest een operatiekamer opgeofferd worden om als opdekruimte te dienen. Waarom?

WHO-richtlijn versus WIP-richtlijn

Met ingang van 1 januari 2017 eist de IGZ laminaire luchtstroom op alle klasse 1-operatiekamers met prestatieniveau 1.1 Alleen op deze operatiekamers mogen endoprotheses en andere protheses worden geplaatst, bijvoorbeeld gewrichtsprotheses. De IGZ baseert haar beleid op de richtlijn van de Werkgroep Infectie Preventie (WIP) die gepubliceerd werd in 2014,2 met een addendum in 2016.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde in 2016 een nieuwe richtlijn die volstrekt in tegenspraak is met dit beleid.3 In deze WHO-richtlijn wordt afgeraden laminaire luchtstroom (‘laminar airflow’) als luchtbehandelingsysteem toe te passen om wondinfecties te voorkomen.3 Hoe is het mogelijk ...

Lees verder als abonnee

Doorlezen met Blendle

Word abonnee

  • wekelijks het papieren tijdschrift
  • online toegang tot alle artikelen
  • geaccrediteerde nascholing
Sluit een abonnement af

Registreer als abonnee