Variatie tussen waarnemers bij de toepassing van twee invaliditeitsschalen bij hartpatiënten

Onderzoek
M.C. Visser
P.J. Koudstaal
J.C. van Latum
H. Frericks
S.N. Berengholz-Zlochin
J. van Gijn
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:831-4
Abstract

Samenvatting

Doel

Het onderzoeken of de Rankin-schaal betrouwbaar is met betrekking tot het meten van invaliditeit ten gevolge van hartziekten.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Utrecht, polikliniek Cardiologie.

Opzet

Prospectief onderzoek van de variatie tussen waarnemers.

Patiënten en methoden

Er werden 52 achtereenvolgende patiënten die de polikliniek Cardiologie bezochten, geselecteerd op basis van hun voorgeschiedenis. Zij hadden in het verleden een myocardinfarct doorgemaakt, hadden angina pectoris of behoorden tot beide categorieën. Iedere patiënt werd in beginsel door 4 onderzoekers beoordeeld, te weten 2 cardiologen of assistenten cardiologie en 2 neurologen of assistenten neurologie. Zij werden onafhankelijk beoordeeld met behulp van 2 schalen, de Rankin-schaal (6 punten) en de schaal van de New York Heart Association (NYHA; 4 punten). De overeenstemming tussen de waarnemers (in totaal 23) werd gecorrigeerd voor toeval (kappa-statistiek).

Resultaten

Volledige overeenstemming met betrekking tot beide schalen bestond bij 6 van de deelnemende 51 patiënten en met betrekking tot de Rankin-schaal en de NYHA-schaal bij respectievelijk 10 en 11 andere patiënten. Voor de Rankin-schaal waren de ongewogen en gewogen kappa-waarden respectievelijk 0,21 en 0,56 en voor de NYHA-schaal 0,24 en 0,47 (maximum 1,0). Er was een vergelijkbare overeenstemming onder neurologen en cardiologen.

Conclusie

Beoordeling van hartpatiënten met behulp van de Rankin-schaal en de NYHA-schaal gaf hoogstens een redelijke overeenstemming te zien tussen de waarnemers. Deze was minder groot dan in een reeds eerder uitgevoerd onderzoek bij patiënten met een herseninfarct. De Rankin-schaal lijkt bruikbaar bij het vaststellen van de invaliditeit als gevolg van hartziekten in het bijzonder bij patiënten met aandoeningen op neurologisch gebied, maar er is ruimte voor verbetering.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Afd. Neurologie: mw.M.C.Visser, assistent-geneeskundige; prof.dr. J.van Gijn, neuroloog.

Afd. Cardiologie: S.N.Berengholz-Zlochin, cardioloog.

Dienst Automatisering: H.Frericks, arts-systeemontwerper.

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Neurologie, Rotterdam.

Dr.P.J.Koudstaal, neuroloog; J.C.van Latum.

Contact mw.M.C.Visser

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties