Minder griep bij pasgeborenen en zwangere vrouwen

Vanaf dit najaar griepvaccinatie voor álle zwangeren

Foto: am74100/iStock.com
J.J. (Hans) Duvekot
Lisette Y. van de Laar
Imke Schreuder
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7850
Abstract

Vanaf dit najaar is de griepvaccinatie beschikbaar voor álle zwangere vrouwen. Daarmee beschermen zwangeren niet alleen zichzelf maar vooral ook hun pasgeboren kind tegen ernstige gevolgen van griep. Alle reden dus om vaccinatie aan te bevelen. Aan zorgverleners de taak om zoveel mogelijk zwangeren te motiveren.

Samenvatting

Zwangere vrouwen en pasgeborenen hebben een verhoogd risico om in het ziekenhuis te worden opgenomen vanwege een ernstige influenza-infectie. Met name kinderen jonger dan 6 maanden zijn gevoelig voor een ernstige influenza-infectie die een ziekenhuisopname nodig maakt. Bovendien leiden influenza-infecties bij zwangere vrouwen tot een twee tot driemaal verhoogd risico op ziekenhuisopname in vergelijking met hun niet-zwangere leeftijdsgenoten. Influenzavaccinatie tijdens de zwangerschap is een veilige en effectieve interventie om de gevolgen van influenza-infectie bij zwangere vrouwen en pasgeborenen te verminderen. Vanaf het najaar van 2023 is deze vaccinatie opgenomen in het Nationaal Programma Grieppreventie. Het is belangrijk om zwangere vrouwen te motiveren om zich tegen griep te laten vaccineren. Goede scholing van zorgverleners en goede voorlichting aan zwangere vrouwen is nodig om de vaccinatiegraad te optimaliseren.

Auteursinformatie

Erasmus MC, afd. Verloskunde, Rotterdam: dr. J.J. Duvekot, gynaecoloog-perinatoloog. Nederlands Huisartsen Genootschap, Utrecht: drs. L.Y. van de Laar, huisarts. RIVM, Centrum voor Bevolkingsonderzoek, Bilthoven: drs. I. Schreuder, senior programmamedewerker volwassenvaccinaties en implementatie maternale griepvaccinatie.

Contact I. Schreuder (imke.schreuder@rivm.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
J.J. (Hans) Duvekot ICMJE-formulier
Lisette Y. van de Laar ICMJE-formulier
Imke Schreuder ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Public Health
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties