Het traject van tioguanine

Van doorontwikkeling van een geneesmiddel tot registratie-uitbreiding

Perspectief
Melek Simsek
Nanne K.H. de Boer
Chris J.J. Mulder
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D1757
Abstract

Samenvatting

Het doorontwikkelen van bestaande medicijnen (‘drug rediscovery’) kan nieuwe therapeutische opties bieden en kosteneffectief zijn. Herontdekte medicijnen worden vrijwel altijd eerst offlabel voorgeschreven, maar een registratie kan van belang zijn om het geneesmiddel veilig en gecontroleerd voor te schrijven voor de behandeling van patiënten. Het registreren van een nieuwe indicatie voor een generiek medicijn is echter een ingewikkeld traject, omdat een blauwdruk hiervoor ontbreekt en er geringe interesse is vanuit de farmaceutische industrie vanwege een onaantrekkelijk terugverdienmodel. In dit artikel illustreren wij de geslaagde registratie-uitbreiding van tioguanine – oorspronkelijk in 1950 ontwikkeld voor leukemie – als nieuwe behandeling voor patiënten met chronisch inflammatoir darmlijden.

Auteursinformatie

VUmc, afd. Maag-, darm- en leverziekten, Amsterdam.

Drs. M. Simsek, MSc, arts-onderzoeker; dr. N.K.H. de Boer en prof. dr. C.J.J. Mulder, mdl-artsen.

Contact M. Simsek, MSc (m.simsek@vumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning voor dit artikel: de afdeling Maag-, darm- en leverziekten van het VUmc ontving een onvoorwaardelijke subsidie van Teva Pharma BV voor onderzoek naar tioguanine voor IBD. Er zijn daarnaast mogelijke belangen gemeld. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Dr. A.A. van Bodegraven, mdl-arts (Co-MIK), Zuyderland Medisch Centrum, Sittard-Geleen, droeg bij aan de totstandkoming van dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Melek Simsek ICMJE-formulier
Nanne K.H. de Boer ICMJE-formulier
Chris J.J. Mulder ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties