Urethrale coïtus door afwijkende aanleg van genitaliën

Klinische praktijk
Lisanne Martens
Kirsten B. Kluivers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4189
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Urethrale coïtus is zeldzaam en kan voorkomen bij vrouwen die geboren worden zonder vagina, bijvoorbeeld in het kader van het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser(MRKH)-syndroom.

Casus

Een 16-jarig meisje bezocht de huisarts vanwege primaire amenorroe. Na een langdurig diagnostisch traject werd zij gediagnosticeerd met het MHRK-syndroom en begon zij met de behandeling met pelottes. Bij controle gaf patiënte aan dat de coïtus pijnlijk was en dat ze tijdens de geslachtsgemeenschap soms veel vocht verloor. Het bleek dat patiënte niet de vagina, maar de urethra had gedilateerd en dat zij urethrale coïtus had gehad. Patiënte onderging een vaginaplastiek volgens Davydov, die ongecompliceerd verliep.

Conclusie

Bij patiënten met het MRKH-syndroom die last hebben van urine-incontinentie (vooral tijdens en na de coïtus), recidiverende urineweginfecties en dyspareunie moet gedacht worden aan urethrale coïtus.

Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Verloskunde en Gynaecologie, Nijmegen: drs. L. Martens, aios obstetrie en gynaecologie; dr. K.B. Kluivers, gynaecoloog.

Contact L. Martens (l.martens@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Lisanne Martens ICMJE-formulier
Kirsten B. Kluivers ICMJE-formulier
Urethrale coïtus
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties