Uitstel puberteit helpt bij genderverwarring

Uitstel puberteit helpt bij genderverwarring
Citeer dit artikel als: Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C10

Jonge tieners met een ernstige geslachtsidentiteitsstoornis (‘gender identity disorder’) moeten hormonen krijgen die de puberteit uitstellen, zo staat in een conceptrichtlijn van de Amerikaanse Endocrine Society. Daarmee krijgen zij de cruciale tijd om als adolescent te beslissen in welke sekse zij willen leven. Bij de leeftijd van 16 jaar kunnen zij dan starten met ‘cross’-sekshormonen. Bovendien maakt deze strategie het makkelijker om te leven met het gekozen geslacht. Bijvoorbeeld: potentiële man-naar-vrouwtransseksuelen krijgen geen diepe stem en gezichtsverandering en ook krijgen zij geen lichaamsbeharing, verschijnselen die gepaard gaan met de ontwikkeling van mannelijkheid. Geslachtsveranderende chirurgie moet vermeden worden tot de leeftijd van 18 jaar, zegt de richtlijn.

De aanbevelingen zijn voor een groot deel gebaseerd op de ervaringen van hoogleraar Henriëtte Delemarre-van de Waal en collega’s van de Genderkliniek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar kregen inmiddels meer dan 70 jongeren van onder de 16 jaar puberteitblokkers voorgeschreven. De jongste was 11, maar de meesten waren 12 jaar. Volgens Delemarre heeft geen van hen spijt van de beslissing.

Klinieken in Canada, Australië en Duitsland zijn inmiddels ook gestart met de behandeling aan te bieden, evenals een handvol klinieken in de VS. Maar de behandeling blijft erg controversieel. Zo is in Groot-Brittannië de medische interventie pas toegestaan bij 16 jaar, een leeftijd waarbij de puberteit volop aan de gang is.

Reacties