Oorzaken en oplossingen

Uitbraken door gecontamineerde duodenoscopen

Perspectief
Arjan W. Rauwers
Margreet C. Vos
Jan-Werner Poley
Jolanda G. Buijs-Hegeman
Marco J. Bruno
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D458
Abstract

Samenvatting

Met duodenoscopen voor endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie (ERCP) worden diagnostische, maar tegenwoordig vooral therapeutische procedures op minimaal invasieve wijze uitgevoerd in de galwegen en de alvleesklierbuis. In 2012 was er in het Erasmus MC een grote uitbraak met een resistente bacterie door een gecontamineerde duodenoscoop, die door het ontwerp niet goed gereinigd kon worden. Sindsdien zijn er wereldwijd meerdere uitbraken met resistente bacteriën gemeld waarbij de transmissie via duodenoscopen verliep. Hierdoor is de vraag gerezen of het huidige proces van reiniging en desinfectie van duodenoscopen wel toereikend is. Gezien de recente uitbraken is het van belang dat alle partijen (fabrikanten, controlerende instanties, overheid, mdl-artsen, artsen-microbiologen) actief bijdragen aan het ontwikkelen van werkprotocollen en procedures die op korte termijn het risico op nieuwe besmettingen minimaliseren. Op lange termijn zullen nieuwe ontwerpen van duodenoscopen en innovatie in reinigings- en desinfectie- of sterilisatietechnieken ervoor moeten zorgen dat overdracht van infecties wordt voorkomen.

Auteursinformatie

Erasmus MC, Rotterdam.

Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: A.W. Rauwers, MSc, arts-onderzoeker; dr. J.W. Poley en prof.dr. M.J. Bruno, mdl-artsen.

Afd. Medische Microbiologie & Infectieziekten: prof.dr. M.C. Vos, arts-microbioloog.

Stafbureau Medische Hulpmiddelen: J.G. Buijs-Hegeman, Deskundige Medische Hulpmiddelen en Deskundige Scopen Reiniging en Desinfectie.

Contact prof.dr. M.J. Bruno (m.bruno@erasmusmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Arjan W. Rauwers ICMJE-formulier
Margreet C. Vos ICMJE-formulier
Jan-Werner Poley ICMJE-formulier
Jolanda G. Buijs-Hegeman ICMJE-formulier
Marco J. Bruno ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties