U leest niet zomaar wat

Yvo Smulders
Yvo Smulders
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:B1914

artikel

Gisterenavond ontmoette ik toevallig een vriendelijke neurologe die in een klein ziekenhuis in het oosten des lands werkt. Ze wilde het ook even hebben over het NTvG, dat al vele jaren wekelijks op haar deurmat valt. Ze vertelde dat ze geregeld voor het dilemma staat: ga ik nu vakspecifieke of algemene literatuur lezen? En hoe ze soms heeft overwogen haar abonnement op te zeggen, om vervolgens te beslissen het toch aan te houden. ‘Ik ben immers niet alleen neuroloog, maar ook dokter’, zo motiveerde ze die keuze.

‘Dit is de lezer die wij zoeken’

Dit is de lezer die wij zoeken en dit nummer is daar ook een goed voorbeeld van. Het gaat, zou je kunnen zeggen, ‘van hot naar her’, waarbij u diverse kijkjes over de schutting van uw eigen tuintje neemt. Hoe zat het ook alweer met lues (D5669)? Is de benadering van de diabetische voet nog vergelijkbaar met toen ik studeerde (D5560)? Wat zijn dilemma’s bij borstkankerbehandeling, zeker bij oudere vrouwen (D5508, D5626 en D5954)? Wat zijn nieuwe pathofysiologische inzichten (D5695) en technische ontwikkelingen (D5506)?

Ze gaf me ook nog een advies: ‘Maak wat meer reclame voor jullie degelijke peerreview-proces. Veel Nederlandstalige vakliteratuur wordt niet of nauwelijks kritisch gereviewd.’ In hoeverre het laatste waar is, weet ik niet precies, maar het eerste wil ik best doen. Laten we dit nummer nemen: 2 op de 3 de artikelen werden pas na 2 revisies geaccepteerd, de rest na 1 revisie, geen enkele direct. Het gemiddelde aantal inhoudelijke commentaren vanuit de reviewers was 21 per artikel, waar de hoofdredactie er nog gemiddeld 8 aan toevoegde. U leest dus van alles, maar nooit zomaar wat.

De intensiteit van ons beoordelingsproces viel mij al op toen ik een paar jaar geleden adjunct-hoofdredacteur werd. Ik kende dat niet of nauwelijks, zeker niet in die mate en kwaliteit, van reguliere (internationale) vakbladen. Iets anders wat telkens weer opvalt is hoe positief auteurs hier zelf over zijn en hoe ze ons uitvoerig bedanken voor de feedback die ze ontvangen. Kritische commentaren zijn leuk als ze positief geformuleerd worden. Ze zetten je aan het denken en je stukken worden er beter van. Laat ons beoordelingsproces u dus niet ontmoedigen als u overweegt iets te schrijven, maar zet u wel een beetje schrap voor de input die u kunt krijgen als we beslissen met uw inzending verder te willen.

Veel plezier in misschien wel het ene leesuurtje dat u per week aan de hele geneeskunde besteedt.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties