Tweedegraads atrioventriculair blok door lymeziekte

Casuïstiek
12-02-2020
Julia M.J. van der Zande, M.E. (Ewoud) Baarsma, Maik J. Grundeken, Nienke Verhaar, Wouter E.M. Kok en Joppe W. Hovius

Samenvatting

Achtergrond

In Europa komen steeds vaker tekenbeetziekten voor, waaronder de ziekte van Lyme. Lymeziekte heeft een grote variatie in klinische uitingen, waardoor artsen met verschillende specialismen in aanraking komen met patiënten met deze aandoening.

Casus

Wij zagen een 58-jarige man op de Spoedeisende Hulp met een symptomatisch tweedegraads atrioventriculair (AV-)blok type Wenckebach en perioden van 2:1-AV-blok. Patiënt had 4 weken hiervoor een rode huidafwijking op zijn linker onderbeen gehad. Onder de werkdiagnose ‘vroeg gedissemineerde lymeziekte met cardiale betrokkenheid’ werd gestart met ceftriaxon. Deze diagnose werd later ondersteund door een positieve Borrelia-PCR en -kweek op een huidbiopt en positieve serologische onderzoeken naar Borrelia. De AV-geleidingsstoornissen verdwenen volledig na 2 weken antibiotica en het was niet nodig een pacemaker te implanteren.

Conclusie

Een Borrelia-infectie is een reversibele, maar zeldzame oorzaak van AV-geleidingsstoornissen. Bij een acuut ontstane klacht en ernstige of progressieve AV-geleidingsstoornis moet lymecarditis worden overwogen; zeker als er bij anamnese of lichamelijk onderzoek aanwijzingen zijn voor lymeziekte.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing