Tweedegraads atrioventriculair blok door lymeziekte

Klinische praktijk
Julia M.J. van der Zande
M.E. (Ewoud) Baarsma
Maik J. Grundeken
Nienke Verhaar
Wouter E.M. Kok
Joppe W. Hovius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4214
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

In Europa komen steeds vaker tekenbeetziekten voor, waaronder de ziekte van Lyme. Lymeziekte heeft een grote variatie in klinische uitingen, waardoor artsen met verschillende specialismen in aanraking komen met patiënten met deze aandoening.

Casus

Wij zagen een 58-jarige man op de Spoedeisende Hulp met een symptomatisch tweedegraads atrioventriculair (AV-)blok type Wenckebach en perioden van 2:1-AV-blok. Patiënt had 4 weken hiervoor een rode huidafwijking op zijn linker onderbeen gehad. Onder de werkdiagnose ‘vroeg gedissemineerde lymeziekte met cardiale betrokkenheid’ werd gestart met ceftriaxon. Deze diagnose werd later ondersteund door een positieve Borrelia-PCR en -kweek op een huidbiopt en positieve serologische onderzoeken naar Borrelia. De AV-geleidingsstoornissen verdwenen volledig na 2 weken antibiotica en het was niet nodig een pacemaker te implanteren.

Conclusie

Een Borrelia-infectie is een reversibele, maar zeldzame oorzaak van AV-geleidingsstoornissen. Bij een acuut ontstane klacht en ernstige of progressieve AV-geleidingsstoornis moet lymecarditis worden overwogen; zeker als er bij anamnese of lichamelijk onderzoek aanwijzingen zijn voor lymeziekte.

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie AMC, Amsterdam. Afd. Cardiologie: J.M.J. van der Zande, BSc, coassistent; dr. M.J. Grundeken, aios cardiologie; dr. W.E.M. Kok, cardioloog. Afd. Interne Geneeskunde: drs. M.E. Baarsma, arts-onderzoeker; prof.dr. J.W. Hovius, internist-infectioloog. Afd. Medische Microbiologie: N. Verhaar, BSc, research analist.

Contact J.W. Hovius (lyme@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Julia M.J. van der Zande ICMJE-formulier
M.E. (Ewoud) Baarsma ICMJE-formulier
Maik J. Grundeken ICMJE-formulier
Nienke Verhaar ICMJE-formulier
Wouter E.M. Kok ICMJE-formulier
Joppe W. Hovius ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties