Tumorcontrole bij patiënten met klinisch niet-gemetastaseerd prostaatcarcinoom, behandeld met radicale prostatectomie: een prospectief onderzoek

Onderzoek
D. van den Ouden
W.C.J. Hop
R. Kranse
F.H. Schröder
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:349-54
Abstract

Samenvatting

Doel

Onderzoeken van de uitkomsten ten aanzien van progressie en overleving van patiënten met klinisch niet-gemetastaseerd prostaatcarcinoom, behandeld met radicale prostatectomie.

Opzet

Prospectief, beschrijvend.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afdeling Urologie, Rotterdam.

Methode

Van de 273 patiënten die tussen januari 1977 en december 1994 een radicale prostatectomie ondergingen in verband met klinisch niet-gemetastaseerd prostaatcarcinoom, werden gegevens verzameld over de klinische en biochemische progressie van de tumor en de (prostaatkankerspecifieke) overleving. De progressie en overleving na 5, 10 en 15 jaar werden berekend met behulp van de Kaplan-Meier-methode en het ‘proportional hazards’-model van Cox. Van pathologische variabelen met betrekking tot het radicale-prostatectomiepreparaat (tumorgrootte, regionale lymfkliermetastasen, vasculaire invasie, perineurale invasie, zaadblaasinvasie, positieve laterale en apicale snijvlakken, kapselperforatie, maligniteitsgraad) werd de prognostische betekenis voor progressie en overleving bepaald door uni- en multivariate analyse.

Resultaten

De berekende cumulatieve percentages voor klinische progressie na 5, 10 en 15 jaar waren respectievelijk 27, 53 en 63. Voor lokaal recidief waren deze percentages 11, 24 en 24 en voor metastasen op afstand 21, 41 en 53; voor biochemische progressie (alleen na 5 jaar) bedroeg het percentage 52. De overleving na 5, 10 en 15 jaar was respectievelijk 82, 63 en 55 en de prostaatkankerspecifieke overleving 92, 82 en 82. Alle onderzochte pathologische variabelen waren van prognostisch belang. De belangrijkste waren: vasculaire invasie (relatief risico (RR): 2,5), kapselperforatie (RR: 2,5), slecht gedifferentieerde tumor (RR: 1,8) en positieve laterale snijvlakken (RR: 1,6).

Conclusie

Radicale prostatectomie gaf goede resultaten wat betreft progressie en overleving bij patiënten met klinisch niet-gemetastaseerd prostaatcarcinoom.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Urologie, Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.

Dr.D.van den Ouden, assistent-geneeskundige; R.Kranse, informaticus; prof.dr.F.H.Schröder, uroloog.

Erasmus Universiteit, afd. Epidemiologie en Biostatistiek, Rotterdam.

Dr.ir.W.C.J.Hop, biostatisticus.

Contact dr.D.van den Ouden

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties