Trombectomie tot 24 uur na herseninfarct?

Nieuws
Pieter van Eijsden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2466

Waarom dit onderzoek?

Sinds 2015 weten we dat endovasculaire trombectomie binnen 6 h na het ontstaan van een occlusie van een groot hersenvat klinisch voordeel oplevert. De vraag is nu of deze interventie ook voordeel oplevert in de uren daarna.

Onderzoeksvraag

Levert trombectomie bij patiënten met occlusie van een groot…

Auteursinformatie

Contact (p.van.eijsden@ntvg.nl)

‘Late’ endovasculaire behandeling acuut herseninfarct
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Robert-Jan
Goldhoorn

Met interesse hebben wij het artikel ‘Trombectomie tot 24 uur na herseninfarct?’ gelezen.(1) U concludeert dat patiënten die zich meer dan 6 uur na het ontstaan presenteren met een mogelijk acuut herseninfarct, idealiter worden opgevangen in een centrum met trombectomie-capaciteit. Dit zou inderdaad grote invloed hebben op de acute algemene- en beroerte-zorg. Aan de andere kant vermeldt u dat in de DAWN studie zeer streng was geselecteerd, zodat waarschijnlijk slechts een klein deel van de patiënten in aanmerking zal komen voor deze behandeling. Dat laatste is bevestigd: Amerikaanse onderzoekers lieten al zien dat als de DAWN en de recent gepubliceerde DEFUSE 3 criteria zouden worden toegepast, 0.5% (12/2297) meer patiënten met een herseninfarct in aanmerking zouden komen voor trombectomie.(2)  In praktijk zal dit nog minder zijn, omdat de selectie van patiënten in DAWN en DEFUSE 3 strenger was dan de inclusiecriteria suggereren.(3)

In de huidige situatie wordt een meerderheid van de patiënten met een acute beroerte in Nederland primair opgevangen in een niet-interventiecentrum. Hier kan door middel van CT en CTA een eerste selectie van patiënten worden gemaakt, op dezelfde wijze als nu wordt gedaan voor patiënten in het vroege tijdvenster. Gezien het kleine percentage patiënten dat binnen dit tijdsinterval in aanmerking zal komen voor trombectomie, vinden wij het niet gerechtvaardigd om iedereen direct naar een interventiecentrum te transporteren. Langdurig transport van patiënten met een herseninfarct is niet zonder risico. Dit transport, dat bij 19 van de 20 patiënten onnodig zal blijken, neemt in de praktijk een hele dag in beslag, terwijl de patiënten direct op een stroke unit behoren te worden behandeld, om complicaties te voorkomen en vroeg herstel te bevorderen. Bovendien leidt het tot een onevenredige extra belasting van de eerste hulp afdelingen in de interventie centra.

Het belang van DAWN en DEFUSE 3 is vooral dat zij aanleiding vormen om verder te onderzoeken of trombectomie veilig en effectief is voor veel meer patiënten in het late tijdvenster. De MR CLEAN-LATE studie onderzoekt deze vraag.(3)

Robert-Jan B. Goldhoorn

Namens:

Dr. Wim van Zwam, radioloog Maastricht Universitair Medisch Centrum+, Maastricht

Prof. dr. Diederik Dippel, neuroloog Erasmus MC Universitair Medisch Centrum, Rotterdam

Referenties:

(1)Van Eijsden P. Trombectomie tot 24 uur na herseninfarct? Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2466.

(2)Khatri P, Jovin T, Nogueira RG, Albers G, Jadhav A, Alwell K, et al. Abstract 82: Endovascular therapy eligibility in the advent of dawn and defuse-3 results. Stroke. 2018;49

(3)Goldhoorn RB. ‘Late’ endovasculaire behandeling van het acute herseninfarct. Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2482.