Transfusiebloed uit het lab

Vrolijk plaatje
Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:C5552

Bloed kweken is nu nog omslachtig en duur, en helemaal zonder donoren zullen we wel nooit kunnen. Maar voor sommige patiënten zal bloed uit de bioreactor een uitkomst zijn. Wanneer valt de eerste volwaardige transfusie met kweekbloed te verwachten?

Bijna 200.000 liter. Zo veel bloed doneerden Nederlanders in 2022 bij de bloedbank. Daarmee zijn er momenteel voldoende donoren en is er meestal wel voldoende transfusiebloed. Op termijn is de situatie echter minder geruststellend. Door de verouderende populatie zullen er de komende decennia meer bloedtransfusies nodig zijn.1 Tegelijkertijd zijn er dan minder potentiële donoren.

Dat er bij Sanquin Bloedvoorziening momenteel hard wordt gewerkt om uit stamcellen rode bloedcellen te kweken, is echter niet in de eerste plaats om een dreigend algemeen tekort aan transfusiebloed voor te zijn. Het project wordt vooral gedreven door het feit dat transfusies voor sommige…

Auteursinformatie

L.M. Harmans, MSc, geschreven als nieuwsredacteur bij het NTvG, inmiddels adviseur eerstelijnszorg bij Zorginstituut Nederland.

Contact nieuwsredactie NTvG (nieuwsredactie@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Public Health
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties