Diagnostiek en behandeling

Tranende ogen

Illustratie van een oog met zwarte tranen
Dyonne T. Hartong
Stijn W. van der Meeren
Adriaan D. Coumou
Roel J.H.M. Kloos
Peerooz Saeed
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7431
Abstract

Beste collega’s,

In deze klinische les gaan we het hebben over tranen en tranende ogen. Wat kunnen de oorzaken zijn van tranende ogen? En wat is de juiste behandeling? Aan de hand van vier patiënten gaan we daarop in.

In tegenstelling tot wat de patiënt vaak denkt wordt een tranend oog meestal veroorzaakt door droogte van het oog. Ooglidhygiëne en lubricantia kunnen dan effectief zijn. Er zijn echter ook andere oogaandoeningen die gepaard gaan met traanklachten. De oorzaak is voor een deel al uit de anamnese en eenvoudig onderzoek op te maken. Anatomische kennis van het traansysteem is noodzakelijk om onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende oorzaken. Aan de hand van vier casussen willen wij u inzicht geven in de diagnostische overwegingen en behandelopties bij een patiënt met een tranend oog.

Patiënt A, een 41-jarige vrouw met blanco voorgeschiedenis, wordt door de huisarts naar de oogarts verwezen in verband met een tranend linker oog. De traanklachten zijn dagelijks aanwezig en bestaan nu sinds een jaar. Het maakt geen verschil of zij binnen- of buitenshuis is. Bij het ontwaken heeft ze een vies, dichtgeplakt oog, en ze merkt…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, afd. Oogheelkunde, Amsterdam: dr. D.T. Hartong, drs. R.J.H.M. Kloos en prof.dr. P. Saeed, oogartsen-orbitachirurgen. Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Oogheelkunde, Leiden: drs. S.W. van der Meeren, oogarts-orbitachirurg. UMC Groningen, afd. Oogheelkunde, Groningen: drs. A.D. Coumou, oogarts-orbitachirurg.

Contact P. Saeed (p.saeed@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Dyonne T. Hartong ICMJE-formulier
Stijn W. van der Meeren ICMJE-formulier
Adriaan D. Coumou ICMJE-formulier
Roel J.H.M. Kloos ICMJE-formulier
Peerooz Saeed ICMJE-formulier
Peerooz Saeed
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties