Wel of niet zinvol?

Toxicologische screening van urine in acute situaties

Klinische praktijk
Laura E. De Wit
Douwe Dekker
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5172
Abstract

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Beschouwing

Op de Spoedeisende Hulp wordt bij patiënten bij wie een intoxicatie wordt vermoed regelmatig een toxicologische screening van de urine (UTS) uitgevoerd. Deze test is goedkoop – zo’n 40 euro – en de uitslag ervan is vaak binnen een uur bekend. De interpretatie van de uitslag is echter niet eenvoudig en vereist specifieke kennis. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat clinici niet altijd weten hoe de UTS werkt, welke drugs worden onderzocht en hoe de resultaten moeten worden geïnterpreteerd. Een onverwachte negatieve uitslag, kan de clinicus onterecht aan het twijfelen brengen.

In dit artikel bespreken we het werkingsmechanisme van de UTS en de valkuilen bij het interpreteren van de uitslagen. Ook gaan we kort in op het gebruik van de UTS bij nieuwe psychoactieve stoffen en komen de specifieke situaties aan bod waarin de UTS een meerwaarde heeft.

Hoe werkt een UTS?

Er bestaan verschillende tests om drugs- en geneesmiddelenmisbruik…

Auteursinformatie

UMC Utrecht, Utrecht. Afd. Psychiatrie: L.E. De Wit, MSc, aios psychiatrie en klinisch farmacoloog in opleiding (thans: psychiater, St. Antonius Ziekenhuis, Utrecht/Nieuwegein). Afd. Interne Geneeskunde: dr. D. Dekker, internist-acuut geneeskundige en klinisch farmacoloog.

Contact L.E. De Wit (le.de.wit@antoniusziekenhuis.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Prof.dr. Dylan de Lange, intensivist, toxicoloog en klinisch farmacoloog (UMC Utrecht) en dr. Kim van der Elst, ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog (UMC Utrecht) gaven waardevol commentaar op een eerdere versie van het manuscript.

Auteur Belangenverstrengeling
Laura E. De Wit ICMJE-formulier
Douwe Dekker ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties