Toxiciteit van vitaminesupplementen

Stand van zaken
01-10-2020
Angeniet Helwig en Yvo Smulders

In 2010 kampte Sven Kramer met sensibiliteitsstoornissen aan zijn rechterbeen. Zijn schaatscarrière stond een winter lang op een laag pitje. Het bloedonderzoek liet een toxische hoeveelheid van vitamine B6 zien. De klachten verdwenen na het stoppen van de hoge suppletie van vitamine B6.1

Reacties (4)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Anne van Mackelenbergh
21-10-2020 09:53

Foliumzuur

In het artikel 'Toxiciteit van vitaminesupplementen' wordt geschreven dat inname van 0,5 tot 1 mg foliumzuur per dag in verband wordt gebracht met een verhoogde incidentie van kanker. We doseren bij de niet foliumzuurdeficiënte zwangere 0,4 tot 0,5 mg ter preventie van neuraalbuisdefecten tot 5 mg bij foliumzuurdeficiënte zwangeren (FK). Klopt dit? En hoe lang is volgens s de auteurs 'langdurig'? Indien een zwangerschap lang uitblijft, zal een vrouw dat toch al langdurig slikken? Van het gerefereerde artikel (ref 15) kon ik alleen de samenvatting lezen waar ik geen antwoorden uit kon halen op mijn vragen.

Met vriendelijke groet, Anne van Mackelenbergh

Angeniet Helwig
28-10-2020 09:38

reactie auteurs

Bedankt voor de reactie! Er zijn inderdaad onderzoeken die laten zien dat er een verhoogde incidentie is bij deze dosering bij langdurige inname. In het artikel worden onderzoeken als voorbeelden gegeven waarbij foliumzuur van ongeveer 3-5 jaar dagelijks wordt ingenomen. Er zijn echter ook onderzoeken die dit weer tegenspreken. De precieze nadelige effecten van langdurige foliumzuur inname worden nog steeds onderzocht. In het artikel wordt beschreven dat langdurige foliumzuur inname door mensen met een verhoogd risico op kanker (of lijden aan kanker) door veel artsen wordt afgeraden. 

 

Met vriendelijke groet,

 

Angeniet Helwig 

Gerrit Roorda
27-10-2020 14:06

Toxische dosis vitamine A onduidelijk

Beste auteurs,

Dank voor dit fijne overzichtsartikel.

Eén opmerking: over vitamine A schrijft u dat inname van 7.5 microgram per kilogram acute toxiciteit kan veroorzaken. In de artikelen die u hiervoor als referentie aanvoert (5,6) staat, net als in andere bronnen, dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 800 microgram bedraagt. Dit zal in de praktijk meestal neerkomen op 9 tot 16mcg/kg. 

Heeft u het hier over een zeer zeldzame reactie die ooit een keer is opgetreden, of is hier per abuis microgram ipvm milligram geschreven?

mvg

G.Roorda, arts, MC Loudon

Angeniet Helwig
04-11-2020 11:48

reactie auteurs

Bedankt voor uw reactie!

Goed opgemerkt, er is inderdaad per abuis microgram in plaats van milligram opgeschreven. Bedankt voor uw oplettendheid. Ik zal de redactie vragen dit aan te passen. 

Met vriendelijke groet,

Angeniet Helwig