Wanneer doen, wanneer laten?

Totale parenterale voeding bij ileus in de palliatieve fase

Klinische praktijk
Nick R.P. Dekker
Geert J.A. Wanten
Manon Bleumink
Jan Willem de Groot
Laetitia R.H. de Wijkerslooth
F.J. Sabine Netters
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D3930
Abstract

Dames en Heren,

Nederlandse artsen zijn terecht terughoudend in het gebruik van totale parenterale voeding bij patiënten met een ileus in een palliatieve fase. In specifieke situaties echter kan deze behandeling de kwaliteit van leven duidelijk verbeteren en de levensduur zelfs verlengen. Voor welke situaties geldt dat?

In deze klinische les laten wij aan de hand van drie patiënten in een palliatieve fase zien wanneer totale parenterale voeding (TPV) daadwerkelijk toegevoegde waarde kan hebben.

Patiënt A, een 45-jarige vrouw met 2 jongvolwassen kinderen, heeft een ovariumcarcinoom in stadium IIIc. Ondanks chemotherapie in opeenvolgende stappen bleek de ziekte langzaam progressief te zijn en uiteindelijk ontwikkelde zij een peritonitis carcinomatosa waarbij een ileus optrad.

Zij werd opgenomen in het ziekenhuis in verband met hevige buikpijn en profuus fecaal braken. Vanwege haar matige conditie en uitgebreidheid van de peritonitis, werd afgezien van het aanleggen van een ontlastend stoma. Er werd een maaghevel geplaatst en later kreeg zij octreotide om de productie van maagsap te verminderen. Vanwege haar hevige buikpijn kreeg zij morfine, wat sufheid teweegbracht. Daarom werd besloten om voor de toediening van morfine een spinale katheter te plaatsen. Dit gaf een duidelijke verbetering van de symptomen en patiënte werd…

Auteursinformatie

Isala, Zwolle; Oncologisch Centrum: drs. N.R.P. Dekker, arts-assistent niet in opleiding; dr. J.W. de Groot en drs. F.J.S. Netters, internisten-oncologen; afd. Maag-, Darm-, Leverziekten: drs. L.R.H. de Wijkerslooth, mdl-arts. Radboudumc, afd. Maag-, Darm-, Leverziekten, Nijmegen: dr. G.J.A. Wanten, mdl-arts. Geert Groote Huisartsengroepspraktijk, Zwolle: drs. M. Bleumink, huisarts.

Contact N.R.P. Dekker (n.r.p.dekker@isala.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Nick R.P. Dekker ICMJE-formulier
Geert J.A. Wanten ICMJE-formulier
Manon Bleumink ICMJE-formulier
Jan Willem de Groot ICMJE-formulier
Laetitia R.H. de Wijkerslooth ICMJE-formulier
F.J. Sabine Netters ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties