Toename macrosomie in ontwikkelingslanden

Toename macrosomie in ontwikkelingslanden
Loes van der Laak
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1585

artikel

Vrouwen in ontwikkelingslanden met overgewicht en diabetes mellitus hebben een verhoogd risico op het krijgen van macrosome baby’s. In de afgelopen 2-3 decennia is foetale macrosomie in ontwikkelingslanden gestegen met 15-25%. Dat schrijven Ai Koyanagi van Hatsuishi Hospital in Kashiwa (Japan) en collega’s in The Lancet (2013; epub 4 januari).

Foetale macrosomie – een abnormaal hoog geboortegewicht – verhoogt de kans op complicaties bij moeder en kind rond de bevalling. Koyanagi et al. onderzochten de prevalentie, risicofactoren en complicaties van bevallingen van 276.436 baby’s met macrosomie in 23 ontwikkelingslanden in Afrika, Latijns-Amerika (2004-2005) en Azië (2007-2008). Zij gebruikten hiervoor WHO-gegevens. Moeders ouder dan 34 jaar, groter dan 159 cm, met overgewicht of met diabetes hadden een significant hoger risico op een baby met macrosomie. Dit gold ook voor multipare vrouwen, postterme zwangerschappen en voor vrouwen die in verwachting waren van een jongetje. Sectio caesarea kwam vaker voor bij macrosome baby’s, vanwege een niet-vorderende uitdrijving en laatgeboorte. Bovendien was macrosomie geassocieerd met een verhoogde kans op maternale complicaties zoals veel vaginaal bloedverlies en perianaal trauma. Na correctie voor de risicofactoren voor macrosomie kwamen perinatale complicaties zoals zuurstofgebrek, sterfte, en schouderdystocie significant vaker voor bij Afrikaanse baby’s met macrosomie (gecorrigeerde oddsratio: 1,13; 95%-BI: 1,08-1,42) dan bij Afrikaanse baby’s met een normaal geboortegewicht.

Nu de prevalentie van diabetes en overgewicht niet alleen in Westerse landen toeneemt, maar ook in derdewereldlanden, zal de zorg in deze landen zich moeten richten op de preventie en behandeling van deze aandoeningen. Volgens de auteurs is dit van belang omdat kinderen van obese moeders of moeders met zwangerschapsdiabetes zelf vaak ook deze risicofactoren meekrijgen en deze vervolgens weer door kunnen geven aan hun kinderen.

(Bijdrage: Loes van der Laak.)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties