Toegenomen menstrueel bloedverlies bij DOAC-gebruik

Een kraan waar een rode druppel uit valt
Rob Mooij
Marco Neeteson
Suzanne Last-Koopmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7211
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Twee derde van de patiënten met een indicatie voor orale antistolling slikt een direct anticoagulans. Directe anticoagulantia worden ook steeds vaker gebruikt door vrouwen in de vruchtbare levensfase. Bij het gebruik van antistolling loopt het risico op hevige of abnormale menstruaties op tot 70%. Met name bij rivaroxaban lijkt het risico hoger dan bij vitamine K-antagonisten; bij dabigatran is het risico mogelijk juist lager.

Casus

Wij zagen een 49-jarige vrouw die vanwege hevig menstrueel bloedverlies werd behandeld met de orale anticonceptiepil. Na een diepe veneuze trombose lieten we de patiënte stoppen met de anticonceptiepil en behandelden we haar met rivaroxaban. Ook werd zij behandeld met de gonadotropine-‘releasing’-hormoonagonist leuproreline. Desondanks hield de patiënte hevig bloedverlies en had ze zes bloedtransfusies nodig. Wij kozen voor een ander antistollingsmiddel. Uiteindelijk onderging de patiënte een uterusextirpatie.

Conclusie

Antistollingsmiddelen kunnen hevig menstrueel bloedverlies veroorzaken, vooral bij vrouwen met dergelijke klachten in de voorgeschiedenis. Er kan een ander antistollingsmiddel worden voorgeschreven en het bloedverlies kan worden behandeld met hormonale en niet-hormonale therapieën.

Auteursinformatie

Rivas Zorggroep, locatie Beatrixziekenhuis, Gorinchem. Afd. Gynaecologie en Verloskunde: dr. R. Mooij, gynaecoloog. Afd. Interne Geneeskunde: dr. S. M. Last-Koopmans, internist-hematoloog. Huisartspraktijk Neeteson, Werkendam: drs. M. A. Neeteson, kaderhuisarts urogynaecologie.

Contact R. Mooij (r.mooij@rivas.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Rob Mooij ICMJE-formulier
Marco Neeteson ICMJE-formulier
Suzanne Last-Koopmans ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties