Til zware brede dozen met handgrepen als een gewichtheffer

Lucas Mevius
Citeer dit artikel als: Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C716

Hoe til je een doos die niet tussen je knieën past, zonder dat je je rug belast? Dat vragen Idsart Kingma (Vrije Universiteit Amsterdam) en collega’s zich af in Ergonomics (2010;53:1288-38).

De onderzoekers lieten daarom 11 gezonde mannen op verschillende manieren een brede doos van 15 kg optillen: vanuit de rug (benen gestrekt), vanuit de hurken, op de gewichtheffersmanier (benen iets gespreid, door de knieën en met een rechte rug). De deelnemers pakten de doos bij de handvatten (circa 30 cm van de grond) of bij de onderkant van de doos. Kingma et al. verzamelden met diverse camera’s en een krachtmetingsplaat de bewegings- en krachtgegevens tijdens het tillen.

Voor het tillen van een zware, brede doos bij de handgrepen bevelen de onderzoekers de gewichthefferstechniek aan, omdat deze techniek het minst belastend is voor de lage rug. Bij het tillen van een brede doos bij de bodem maakt de tiltechniek niet uit. Alle 4 de manieren zijn even belastend voor de rug. Kingma en collega’s raden het tillen van grote dozen zonder handgrepen zelfs helemaal af.

Reacties