Testosteron laat mannen flirten

Esther van Osselen
Citeer dit artikel als: Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:C987

Mannen die na een wedstrijdje met een andere man veel extra testosteron aanmaken, zijn daarna vriendelijker en stoerder tegen een onbekende vrouw die zij ‘toevallig’ tegenkomen.

Dat blijkt uit een experiment van de Groningse psycholoog Leander van der Meij onder Spaanse studenten in Valencia (Proc Biol Sci. 2011; doi:10.1098/rspb.2011.0764). Van der Meij liet de 84 jonge mannen eerst per tweetal tegen elkaar strijden in een soort quiz. De mannen wisten niet dat de uitkomst al vast stond: de door het lot aangewezen ‘verliezer’ zou met 20 tegen 7 worden verslagen. Dit spelletje leidde tot een verhoogde aanmaak van testosteron: in speeksel dat na de quiz werd opgevangen zat ruim 16 % meer testosteron dan in speeksel vóór de test. Opmerkelijk genoeg was er geen verschil tussen ‘winnaars’ en ‘verliezers’.

Na de quiz werd een ontmoeting in scène gezet met een jonge vrouw of man. De mannen die eerder het meeste extra testosteron hadden aangemaakt, toonden meer interesse in de vrouwen, vertelden meer over zichzelf en glimlachten ook vriendelijker. Kortom, ze flirtten meer.

Het verband tussen testosteron en flirtgedrag was al beschreven. Tot dusver was nog onduidelijk welke richting het verband opging: flirten mannen met een hoger testosteron meer of stijgt door het flirten het testosteron? In het Spaanse experiment gaat de stijging van het testosteron vooraf aan het flirten. Daarmee zijn de kip-of-ei-kwesties echter de wereld niet uit. Kan het zijn dat mannen die meer verlangen naar een vriendin met een sterkere testosteronstijging reageren op een uitdaging door een andere man?

(Bijdrage: Esther van Osselen.)

Reacties