Teleurstellende resultaten na radiofrequente ablatie bij colorectale levermetastasen

Nieuws
D.A. Hess
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:49

Als lokaal ablatieve techniek bij colorectale levermetastasen heeft radiofrequente thermoablatie (RFA) de laatste 5 jaar aan terrein gewonnen. De studies met langetermijnresultaten van de RFA, al dan niet in combinatie met leverresectie (LR), zijn nog immatuur en vaak moeilijk vergelijkbaar.

Abdalla et al. verrichtten een retrospectieve analyse met als doel…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Ouderkerk aan den IJssel, januari 2005,

De steller van bovenstaande vraag (2005:49) beschrijft een probleem betreffende het gebruik van schrijftekens tussen getallen. Het gegeven antwoord maakt de kwestie mijns inziens niet duidelijker.

Noch de tekens (het liggend streepje en de symbolen ‘> ’ en ‘< ’), noch het voorzetsel ‘tot’ zijn voor tweeërlei uitleg vatbaar. De tekens ‘> ’ (‘meer dan’) en ‘< ’ (‘minder dan’) spreken voor zich. Het streepje wordt in de gebruikte context ‘tot’ genoemd; het kan dus niet tevens ‘tot en met’ betekenen. Bij het voorzetsel ‘tot’ geeft de Algemene Nederlandse spraakkunst (ANS) als betekenis: ‘niet verder dan het aangeduide’, ‘het aangedui-de niet ingesloten’. Om de betekenis ‘het aangeduide wél ingesloten’ uit te drukken wordt ‘tot en met’ gebruikt, aldus de ANS.1

Twee betekenissen geven aan één streepje lost niets op. Een eigen ‘medische’ consensus, al of niet internationaal, is ook niet mogelijk wanneer die haaks staat op het algemene taalgebruik. Dan zouden immers medische artikelen onduidelijk worden voor het algemene publiek, journalisten en andere niet-medici.

In Groot-Brittannië liggen deze zaken niet anders. Een voorbeeld: ‘shop open from 9-12’ betekent dat de zaak om 12 uur dichtgaat. Wanneer er wordt gepubliceerd over een onderzoek bij 12-, 13-, 14- en 15-jarigen zal men ook in Groot-Brittannië de leeftijdscategorie moeten aanduiden als ‘12-16 years’ (vanaf de 16e verjaardag valt men buiten de categorie) of als ‘12, up to and including 15 years of age’. Doen zij het anders, dan doen ook zij het fout.

D.E. Harder
Literatuur
  1. Haeseryn W, Romijn K, Geerts G, Rooij J de, Toorn MC van den, redacteuren. Algemene Nederlandse spraakkunst. 2e, geheel herz dr. Groningen: Martinus Nijhoff; 1997. p. 521.

Amsterdam, januari 2005,

Harder schrijft dat het liggend streepje staat voor ‘tot’, dat volgens de ANS betekent ‘niet verder dan het aangeduide’, ‘het aangeduide niet ingesloten’. Dat is voor haar duidelijk. Bij hele getallen zou er inderdaad geen probleem zijn, maar bij afgeronde getallen is ‘tot’ onduidelijk: betekent ‘tot 8,0’ dat 7,9 er nog bij hoort, of 7,95? Wat is het laatste getal van het interval? ‘Tot en met’ is dan duidelijker doordat het getal dat erna volgt, expliciet het laatste getal van het bedoelde gebied weergeeft. Een voorbeeld: ‘tot en met 7,9’; 7,91 hoort daar niet meer bij, laat staan 8,0. Voor ‘tot en met’ is het liggend streepje in zwang geraakt, overigens niet alleen in de wetenschappelijke wereld, maar ook bijvoorbeeld in weerberichten: ‘25-27°’ (27° hoort erbij); daarbij houdt men zich ook niet aan de ANS.

H.C. Walvoort