Te jong voor een pijnlijke scheve rug

Klinische praktijk
H.E. Henkus
J.H.J.M. Bessems
J.A.L. Wurzer
S. de Lange
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:2069-72
Abstract

Dames en Heren,

Bij een jonge patiënt met pijn in de rug moet gezocht worden naar structurele afwijkingen. Differentiaaldiagnostisch dient hierbij ook gedacht te worden aan het osteoïde osteoom. Het duurt vaak lang voordat deze diagnose wordt gesteld aangezien de klinische verschijnselen weinig specifiek zijn en de afwijking met standaardröntgendiagnostiek en MRI niet of pas laat wordt gevonden. Een sterk klinisch vermoeden dient dan ook aanwezig te zijn wil men deze aandoening tijdig herkennen. Aan de hand van de volgende 3 ziektegeschiedenissen willen wij de aandacht vestigen op het osteoïde osteoom in de wervelkolom en de strategie bespreken die tot een snelle diagnose kan leiden.

Patiënt A, een 13-jarig meisje, werd op de polikliniek Orthopedie gezien met pijn onder in de rug en een scheefstand. Deze scheefstand was door de ouders ontdekt en zou voorheen niet hebben bestaan. De klachten waren 6 maanden geleden spontaan ontstaan en sedertdien langzaam ernstiger…

Auteursinformatie

Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde, Postbus 432, 2501 CK Den Haag.

Afd. Orthopedie: H.E.Henkus, assistent-geneeskundige; S.de Lange, orthopedisch chirurg.

Afd. Neurochirurgie: J.A.L.Wurzer, neurochirurg.

Erasmus Medisch Centrum, locatie Dijkzigt, afd. Orthopedie, Rotterdam.

J.H.J.M.Bessems, orthopedisch chirurg.

Contact H.E.Henkus (hhenkus@planet.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Alkmaar, december 2002,

Henkus et al. stellen in de laatste alinea van hun interessante klinische les dat chronische rugpijn bij jonge patiënten een reden vormt voor verder onderzoek (2002:2069-72). Dit lijkt mij in tegenspraak met de hoofdlijn van hun eigen artikel, die ook is uitgedrukt in de titel: ‘Te jong voor een pijnlijke scheve rug’. In het artikel wordt namelijk de nadruk gelegd op de pijnlijke scoliose als opvallendste bevinding bij de 3 patiënten. Bovendien wordt beschreven dat er bij 2 van hen een pijnlijke bewegingsbeperking bij het onderzoek werd gevonden. Mij lijken deze bevindingen, zeker in combinatie met nachtelijke pijn (zoals bij de eerste patiënt), belangrijke aanwijzingen dat de klachten een specifieke oorzaak hebben. De boodschap van de klinische les wordt mijns inziens dan ook beter verwoord in de tweede zin van de slotalinea, waarin de auteurs betogen dat bij een pijnlijke houdingsafhankelijke scoliose verder orthopedisch onderzoek is aangewezen. Het is in het licht van de nieuwste epidemiologische gegevens duidelijk dat (lage) rugklachten bij adolescenten en zelfs bij schoolkinderen veel algemener voorkomen dan tot voor kort werd gedacht. De veronderstelling dat rugklachten op jeugdige leeftijd vaker een specifieke oorzaak hebben, lijkt bovendien onjuist. Er zijn verschillende studies verschenen waaruit zou blijken dat bij rugpijn op jeugdige leeftijd vrijwel dezelfde factoren, waaronder ook psychosociale, een rol spelen als bij rugpijn op volwassen leeftijd. Het lijkt dan ook onwenselijk om bij jeugdigen met rugklachten al te agressief te zijn wat diagnostiek betreft.1-4 Des te meer is het van belang om alert te zijn op die aspecten bij anamnese of lichamelijk onderzoek die een aanwijzing kunnen zijn dat er wel een specifieke oorzaak aan de klachten ten grondslag ligt. In deze boodschap ligt de grote waarde van deze klinische les.

T. Blom-Luberti
Literatuur
  1. Burton AK, Clarke RD, McClune TD, Tillotson KM. The natural history of low back pain in adolescents. Spine 1996;21:2323-8.

  2. Balagué F, Troussier B, Salminen JJ. Non-specific low back pain in children and adolescents: risk factors. Eur Spine J 1999;8:429-38.

  3. Watson KD, Papageorgiou AC, Jones GT, Taylor S, Symmons DPM, Silman AJ, et al. Low back pain in schoolchildren: occurrence and characteristics. Pain 2002;97:87-92.

  4. Feldman DS, Hedden DM, Wright JG. The use of bone scan to investigate back pain in children and adolescents. J Pediatr Orthop 2000;20:790-5.