Tanzania, land van de Kilimanjaro en basisgezondheidszorg

K.P. Boonstra
A.M.H.F. Kienstra
H.J. Schilthuis
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:992-5

Tanzania heeft sinds de onafhankelijkheid in 1961 geen gemakkelijke ontwikkeling doorgemaakt. Het Tanzaniaanse socialisme, dat mensen gemeenschapsgevoel en zelfvertrouwen bracht, liep flinke deuken op door grote tegenslagen op agrarisch en economisch gebied. Er bestonden lange perioden van droogte en de boeren verbouwden liever handelsgewassen dan voedingsgewassen. De prijs van koffie, één van Tanzania's belangrijkste exportprodukten, daalde echter op de wereldmarkt; de oorlog tegen Oeganda kostte handen vol geld.

Onder leiding van president Ali Hassan Mwinyi (sinds 1985) heeft Tanzania besloten om in zee te gaan met het Internationale Monetaire Fonds om de slechte binnenlandse economie op een hoger peil te brengen.

In 3 afzonderlijke perioden tussen augustus 1987 en maart 1988 hebben wij in Tanzania 8 weken lang het 4e-jaars studieblok ‘community medicine’ gevolgd. Wij willen in dit artikel het ontstaan van het basisgezondheidszorg-idee en 10 jaar Tanzaniaanse uitwerking ervan beschrijven.

Ontwikkeling van basisgezondheidszorg in de wereld

Na de Tweede…

Auteursinformatie

Rijksuniversiteit Limburg, Maastricht.

K.P.Boonstra, destijds medisch student.

Universiteit van Amsterdam.

A.M.H.F.Kienstra en H.J.Schilthuis, medisch studenten.

Contact K.P.Boonstra, Scharnerweg 169A, 6224 JE Maastricht

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties