Systemische behandeling bij gemetastaseerde longkanker

Hoe kijken nabestaanden terug op deze beslissing?
Onderzoek
01-02-2021
Annemarie Becker-Commissaris, Adinda Mieras, Bregje D. Onwuteaka-Philipsen en H. Roeline W. Pasman

Samenvatting

Doel

Onderzoeken of nabestaanden van patiënten met gemetastaseerde longkanker van mening zijn dat behandeldoelen behaald zijn of zij tevreden zijn met de beslissing van de patiënt om met een systemische behandeling te beginnen.

Opzet

Gestructureerde telefonische interviewstudie.

Methode

In de periode februari 2017-november 2019 interviewden wij 118 nabestaanden van patiënten met gemetastaseerde longkanker uit een academisch ziekenhuis en 5 perifere ziekenhuizen. Deze patiënten hadden een systemische behandeling ondergaan en hadden voor en na de behandeling een vragenlijst over hun behandeldoelen ingevuld. In een gestructureerd telefonisch interview vroegen wij de nabestaanden in hoeverre zij vonden dat deze behandeldoelen waren behaald en of zij tevreden waren met de beslissing van de patiënt om met een systemische behandeling te beginnen.

Resultaten

Nabestaanden gaven aan dat de doelen ‘kwaliteit van leven’, ‘afname van tumorgrootte’ en ‘levensverlenging’ behaald waren in respectievelijk 21, 37 en 41%. De meeste nabestaanden (78%) waren tevreden met de beslissing van de patiënt om met de systemische behandeling te beginnen. Zelfs wanneer geen enkel doel was behaald, was 70% van de nabestaanden tevreden. 52% van de nabestaanden die tevreden waren, benoemde (ook) negatieve aspecten van de beslissing.

Conclusie

De meerderheid van de nabestaanden beschouwde de behandeldoelen van de patiënt als niet behaald. Niettemin waren zij meestal tevreden met de beslissing van de patiënt om met een systemische behandeling te beginnen, ondanks de negatieve aspecten daarvan. Bij het maken van een behandelbeslissing is het belangrijk om te bespreken wat de verwachtingen zijn van de patiënt en diens naasten ten aanzien van de kans op behandelsucces en het risico op bijwerkingen.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing