Synbiotica voorkomt astmasymptomen bij kind met eczeem

Synbiotica voorkomt astmasymptomen bij kind met eczeem
Twan van Venrooij
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C624

Bij kinderen met constitutioneel eczeem is het wellicht mogelijk het ontstaan van astma te voorkomen met behulp van synbiotica, een combinatie van probiotica en prebiotica. Dat suggereert een studie gepubliceerd in Airway Diseases (doi:10.1111/j.1398-9995.2010.02416.x).

Atopische dermatitis kan een voorbode zijn van het ontstaan van andere allergische aandoeningen. 40% van de kinderen met constitutioneel eczeem krijgt uiteindelijk astma. Omdat de samenstelling van de darmflora verschilt tussen kinderen met en zonder atopie, wordt gedacht dat het beïnvloeden van de darmflora mogelijk een manier is om het ontstaan van allergische ziekten te voorkomen.

Leontien van der Aa van het Emma Kinderziekenhuis (AMC) et al. hebben voor de eerste keer onderzocht of het mogelijk is om met synbiotica het ontstaan van astma of astma-achtige symptomen te voorkomen bij kinderen met atopische dermatitis. Zij gebruiken hiervoor een specifiek mengsel van probiotica (levende micro-organismen met immunomodulerende effecten) en prebiotica (niet-verteerbare voedselbestanddelen die de groei van voordelige bacteriën bevorderen) dat in andere onderzoeken anti-allergene effecten vertoonde.

Voor het onderzoek kregen 90 kinderen jonger dan 7 maanden gedurende 12 weken voeding met synbiotica of placebovoeding. Een jaar na aanvang van het onderzoek werd aan de ouders gevraagd welke ademhalingsklachten bij de kinderen voorkwamen.

De groep kinderen die synbiotica kreeg, had beduidend minder last van ‘regelmatig piepen’ en ‘piepen en/of luidruchtig ademhalen niet gerelateerd aan een verkoudheid’ dan de placebogroep, respectievelijk 13,9 vs. 34,2% en 2,8 vs. 30,8%. Daarbij gebruikten minder kinderen in de synbioticagroep astmamedicatie (5,6 vs. 25,6%).

Volgens Van der Aa en collega’s suggereren de resultaten dat synbiotica het ontstaan van astma-achtige symptomen kan voorkomen. Of het geven van synbiotica daadwerkelijk een preventief effect heeft op het ontstaan van astma, wordt onderzocht als de kinderen vijf á zes jaar zijn en oud genoeg om longfunctietests te ondergaan. (Bijdrage: Twan van Venrooij.)

Gerelateerde artikelen

Reacties