Symfysiotomie voor het opheffen van schouderdystocie
Open

Wie snijdt, bevrijdt
Klinische les
09-12-2014
Selma M. Mourad, Hedwig P. van de Nieuwenhof, Jan Biert, Wieteke M. Heidema en Mireille N. Bekker

Dames en Heren,

Symfysiotomie is een noodprodecure waarbij de ligamenten die de symphysis pubica vormen worden doorgenomen. De bekkenomtrek wordt vergroot om de geboorte van een kind mogelijk te maken. De voornaamste indicaties zijn problemen bij de geboorte van het hoofd bij een stuitligging en schouderdystocie bij een hoofdligging, als deze niet met andere manoeuvres kunnen worden opgelost. In de praktijk wordt symfysiotomie zelden toegepast. Wij beschrijven 2 patiënten bij wie wij schouderdystocie ophieven door het uitvoeren van een symfysiotomie, met goede maternale en neonatale uitkomsten.

Patiënt A, een 33-jarige vrouw, gravida 2, para 1, werd door de verloskundige naar ons verwezen bij een zwangerschapsduur van 40 1/7 weken, wegens een niet-vorderende ontsluiting van 5 cm en een pijnstillingsverzoek. In de voorgeschiedenis stond een vacuümextractie wegens een niet-vorderende uitdrijving van een neonaat van 3810 g.

Wij startten behandeling met oxytocine i.v. om de ontsluiting te stimuleren en sloten een ‘patient-controlled analgesia’(PCA)-pomp met remifentanil aan ter pijnstilling. Na ...