Succesvolle ambulante behandeling van patiënten met harige-cellenleukemie met één cyclus van het purineanalogon cladribine

Onderzoek
J.M.M. Raemaekers
M.B. van 't Veer
M.J.J.T. Bogman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:1600-4
Abstract

Samenvatting

Doel

Beoordeling van de werkzaamheid van behandeling met één cyclus cladribine (2-CDA), toegediend als een 2-uursinfuus op 5 achtereenvolgende dagen, bij patiënten met harige-cellenleukemie (HCL).

Opzet

Niet-gerandomiseerd fase II-onderzoek in een ongeselecteerde patiëntengroep.

Plaats

Twintig centra in Nederland en België.

Methoden

De reactie op behandeling na een observatieperiode van minstens 6 maanden werd geëvalueerd bij 23 patiënten. Alle patiënten hadden een bewezen HCL, zij waren niet behandeld of waren voorbehandeld met splenectomie en (of) interferon alfa en vertoonden minstens één van de volgende kenmerken: hemoglobineconcentratie < 7,3 mmoll, granulocytenaantal < 10 x 109l, trombocytenaantal < 100 x 109l, systemische symptomen of symptomatische splenomegalie. Patiënten met een actieve infectie werden uitgesloten van deelname. De behandeling bestond uit één cyclus van 2-CDA (intraveneus 2-uursinfuus gedurende 5 dagen, dosering 0,1 mgkgdag).

Resultaten

Van de patiënten waren 16 tevoren niet behandeld. Eén maand na de behandeling was er bij de meeste patiënten (1723) verbetering van 1 of 2 hematologische waarden. Na 6 maanden bleken 623 (26) in hematologische remissie en 1323 (57) patiënten in complete remissie. Geen patiënt vertoonde progressie van de ziekte. Febriele neutropenie trad op bij 1223 (52) patiënten; bij 3 patiënten werd een infectie gedocumenteerd. Een gegeneraliseerd exantheem ontwikkelde zich bij 923 (39) patiënten.

Conclusie

Therapie met 2-CDA lijkt de voorkeur te verdienen bij patiënten met HCL. De waarden van het perifere bloed werden met één cyclus van 5 dagen bij > 80 van de patiënten normaal.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Afd. Bloedziekten: dr.J.M.M.Raemaekers, internist.

Afd. Pathologie: mw.dr.M.J.J.T.Bogman, patholoog.

Dr. Daniel den Hoed Kliniek, afd. Hematologie, Rotterdam.

Dr.M.B.van 't Veer, internist.

Contact dr.J.M.M.Raemaekers

Verantwoording

Namens de multicentrische 'Hemato-oncologie volwassenen Nederland' (HOVON)-onderzoeksgroep.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties