Subarachnoïdale bloeding met de klinische presentatie van een circulatiestilstand bij acuut myocardinfarct

Klinische praktijk
M.W.F. van Gent
M.A. Kuiper
Th. Manschot
A. Jerzewsky
J.H. Rommes
P.E. Spronk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:331-6
Abstract

Samenvatting

Een 59-jarige vrouw en een 41-jarige man werden beiden op de Eerste Harthulp binnengebracht met een circulatiestilstand op basis van polsloze elektrische activiteit. De eerste patiënt had geen prodromen en de tweede patiënt bleek 2 weken eerder zijn huisarts te hebben bezocht wegens nek- en hoofdpijn. Bij beide patiënten suggereerden het elektro- en echocardiogram een acuut myocardinfarct. Echter, bij beiden ging het om een subarachnoïdale bloeding (SAB); beiden overleden. Een derde van de patiënten met een SAB is comateus bij presentatie. Cardiale manifestaties zoals ecg-afwijkingen, hartritmestoornissen, circulatiestilstand, gestegen troponinewaarde en tekenen van linkerventrikeldisfunctie, komen frequent voor. Deze bevindingen kunnen misleidend zijn en potentieel ernstige gevolgen hebben indien antistollingsmiddelen worden toegediend wegens een verondersteld myocardinfarct. Daarom is het aan te bevelen laagdrempelig een CT-scan van de hersenen te verrichten bij patiënten met een comateus beeld na een reanimatieprocedure en een atypische anamnese.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:331-6

Auteursinformatie

Gelre Ziekenhuizen, locatie Lukas, Apeldoorn.

Afd. Cardiologie: hr.M.W.F.van Gent, arts in opleiding tot cardioloog (thans: St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein); mw.dr.A.Jerzewsky, cardioloog.

Afd. Pathologie: hr.Th.Manschot, patholoog.

Afd. Intensive Care: hr.dr.J.H.Rommes en hr.dr.P.E.Spronk (tevens: HERMES Critical Care Group, Amsterdam), intensivisten.

Medisch Centrum Leeuwarden, afd. Intensive Care, Leeuwarden.

Contact Hr.dr.M.A.Kuiper, neuroloog en intensivist (m.van.gent@antonius.net)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties