Stridor bij kinderen

Onderzoek
H.J. Waalkens
B. Wouters
A.G. Zwaans-Hesselink
J. Gerritsen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:1981-5
Abstract

Samenvatting

Aandoeningen van larynx en trachea kunnen bij kinderen aanleiding geven tot inspiratoire stridor. Belangrijk voor het ontstaan van stridor op de kinderleeftijd zijn de anatomische verhoudingen en de consistentie van de larynx.

In de periode 1983-1987 werden in het Academisch Ziekenhuis Groningen 81 patiëntjes (65 jongens, 16 meisjes) wegens stridor opgenomen. Behalve röntgenologisch en klinisch onderzoek werd bij vrijwel alle patiëntjes endoscopie van larynx en trachea verricht. Hierbij kwam een grote verscheidenheid aan congenitale en verworven afwijkingen aan het licht. Bij 26 kinderen was de oorzaak van de stridor een congenitale afwijking van de larynx, 12 hadden een congenitale afwijking van de trachea of een vaatanomalie, bij 28 bestond een infecteus proces en bij 15 overige aandoeningen. Bij ruim een derde van het aantal kinderen waren intubatie en (of) tracheotomie aangewezen; 5 patiëntjes overleden aan ernstige complicaties.

Voor een goede behandeling van kinderen met stridor worden aan de hand van verkregen gegevens het belang van zorgvuldige diagnostiek en de belangrijkste oorzaken van deze aandoening nagegaan.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Kliniek Kindergeneeskunde: H.J.Waalkens; dr.J.Gerritsen, kinderarts.

Kliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, afd. Endoscopie: B.Wouters, KNO-arts; mw. A.G.Zwaans-Hesselink, assistent-geneeskundige.

Contact dr.J.Gerritsen

Ook interessant

Reacties