Stressechocardiografie bij 11 patiënten met ischemische klachten en een myocardbrug: bij 10 geen aanwijzingen voor een causaal verband

Onderzoek
L.W. van Laake
J.A.J.L. Broeders
L.H.B. Baur
R. Salomonsz
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1182-7
Abstract

Samenvatting

Doel

Vaststellen of bij patiënten met een myocardbrug systolische compressie van de betreffende coronaire arterietak cardiale ischemie kan veroorzaken en klinische relevantie heeft.

Opzet

Pilotinventarisatie.

Methode

Bij 11 opeenvolgende patiënten, die zich presenteerden met mogelijk ischemische klachten en bij wie angiografisch een myocardbrug werd vastgesteld, werd met dobutaminestressechocardiografie in beeld gebracht of er in het stroomgebied van de coronairarterie met de brug hypokinesie door ischemie ontstond.

Resultaten

Bij 1/11 patiënten (9) werd hypokinesie in het stroomgebied van de arterie met de myocardbrug vastgesteld. Bij de andere patiënten hield de brug geen verband met de klachten.

Conclusie

De klinische relevantie van myocardbruggen leek in dit onderzoek kleiner dan in de praktijk vaak wordt verondersteld. Bij iedere patiënt met een bekende myocardbrug en klachten van cardiale ischemie dient men te bepalen of de brug daadwerkelijk ischemie veroorzaakt, voordat men de brug behandelt.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1182-7

Auteursinformatie

Atrium Medisch Centrum, afd. Cardiologie, Heerlen.

Mw.L.W.van Laake, coassistent (thans: assistent-geneeskundige, Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Cardiothoracale Chirurgie, Utrecht); hr.J.A.J.L.Broeders, coassistent; hr.dr.L.H.B.Baur en hr.dr.R.Salomonsz (thans: Ruwaard van Putten Ziekenhuis, afd. Cardiologie, Ruwaard van Puttenweg 500, 3201 GZ Spijkenisse), cardiologen.

Contact hr.dr.R.Salomonsz (salomonsz@rpz.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties