Sternoclaviculaire luxatie

Klinische praktijk
J.A.A.M. van den Hout
J.J.J. van der List
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:2432-5

Zie ook het artikel op bl. 2435.

Sternoclaviculaire luxaties treden zelden op: het betreft slechts 3 van alle schoudergordeltraumata. Daarnaast vormt sternoclaviculaire luxatie slechts 1-1,5 van alle voorkomende luxaties.1-3 Vanwege de onbekendheid met dit probleem worden sternoclaviculaire luxaties relatief vaak miskend. In dit artikel geven wij een overzicht van anatomie, klinisch beeld en therapie van deze aandoening, in het bijzonder van de chirurgische behandeling van symptomatische, chronische of recidiverende sternoclaviculaire luxaties. Patiënten kunnen namelijk zowel in het acute als in het chronische stadium van de aandoening medische hulp zoeken.

Chronische of recidiverende sternoclaviculaire luxaties kunnen in eerste instantie conservatief worden behandeld. Bij een minderheid van deze patiënten is de reactie op deze therapie echter onvoldoende en zijn de klachten van dien aard dat chirurgische therapie geïndiceerd is.

In de literatuur worden aan de hand van kleine patiëntenpopulaties diverse methoden beschreven voor operatieve behandeling. Onze voorkeur gaat uit naar een…

Auteursinformatie

St. Anna Ziekenhuis, J.Zwijsenlaan 121, 5342 BT Oss.

J.A.A.M.van den Hout, assistent-geneeskundige; J.J.J.van der List, orthopedisch chirurg.

Contact J.J.J.van der List

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties