Stereotactische radiochirurgie met aangepaste lineaire versneller voor cerebrale arterioveneuze malformaties: eerste ervaringen in Nederland

Onderzoek
J.G. Wolbers
H.C.A.M. Mol
J.H. Kralendonk
O.W.M. Meijer
J.C. Baayen
B.J. Slotman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:1215-21
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van de effecten na stereotactische radiochirurgie van een cerebrale arterioveneuze malformatie (AVM).

Opzet

Prospectief.

Methode

In november 1991-december 1995 werden 29 patiënten met 30 cerebrale AVM's radiochirurgisch behandeld met een aangepaste lineaire versneller in het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit te Amsterdam. De groep bestond uit 15 vrouwen en 14 mannen. De gemiddelde leeftijd was 37,1 jaar (uitersten: 13-58). Op 5 na werden de patiënten bestraald met een eenmalige dosis van 15 Gy op de periferie van de vaatmisvorming, samenvallend met de 80-isodosislijn. Het stereotactisch bestraalde doelvolume was gemiddeld 2,4 ml (uitersten: 0,5-8,2). Bij 27 van de 30 bestralingen werd 1 isocentrum gebruikt. Na een halfjaar, 1 jaar en daarna jaarlijks vond poliklinisch neurologisch onderzoek en MRI-onderzoek plaats. Na gemiddeld 35 maanden (uitersten: 24-70) werd angiografisch gecontroleerd of de AVM was geoblitereerd.

Resultaten

Angiografische follow-upgegevens waren beschikbaar van 27 patiënten en MRI-informatie van nog 1 patiënt. Complete obliteratie van de AVM's werd bereikt bij 20 van hen (71). Door de bestraling geïnduceerde permanente neurologische uitval deed zich niet voor. Er waren geen AVM-bloedingen in de periode tussen de bestraling en de obliteratie.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Afd. Neurochirurgie: dr.J.G.Wolbers en J.C.Baayen, neurochirurgen; H.C.A.M.Mol, arts.

Afd. Radiotherapie: mw.J.H.Kralendonk, O.W.M.Meijer en prof.dr. B.J.Slotman, radiotherapeuten.

Contact dr.J.G.Wolbers

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties