Stemmen voor gezondheid anno 2021

Johan P. Mackenbach
Joost Zaat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5900

Nog even en dan mogen we coronaproof stemmen. Wat bepaalt uw keus? Sympathie of antipathie voor lijsttrekkers? Plannen voor de post-covid-economie, standpunten over de rechtstaat? Of toch zorg- en gezondheidsplannen? NTvG zette die laatste op een rij.

Samenvatting

Bij dit artikel is een infographic gemaakt. Deze infographic toont de standpunten van de politieke partijen op het gebied van gezondheid en zorg.


Verkiezingen bepalen voor een deel de koers van Nederland, ook op het gebied van gezondheidszorg en de volksgezondheid. Het NTvG ging na wat er van de plannen van de huidige regeringscoalitie terecht is gekomen, hoe partijen stemden over moties over preventie en zinnige zorg en wat er in verkiezingsprogramma’s staat en wat Kamerleden willen.

Politieke partijen willen bijna allemaal minder marktwerking en meer preventie. De uitwerking van die plannen is vaak veel minder concreet. Rechtse partijen vertrouwen op onderlinge afspraken, linkse partijen willen meestal meer dwang. Er valt iets te kiezen.

Auteursinformatie

Erasmus MC, afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg, Rotterdam: prof.dr. J.P. Mackenbach, sociaal geneeskundige. Purmerend: dr. J. Zaat, huisarts.

Contact J. Zaat (joostzaat@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

We baseerden ons artikel op openbare stukken van de Tweede Kamer, brieven van de regering, evaluaties van regeringsbeleid door onafhankelijke instanties, stemgedrag voor moties (partijgedrag.nl/2017) en de verkiezingsprogramma’s. Daarnaast sprak JZ met zittende of toekomstige Kamerleden: Joba van de Berg (CDA), Eva van Esch (PvdD), Kees van der Staaij (SGP), Vera Bergkamp (D66), Mirjam Bikkers (CU), Henk van Gerven (SP), Willem-Jan Renkema (GL), Lilianne Ploumen (PvdA) en Sophie Hermans (VVD, alleen per mail). DENK, FvD, PVV en 50Plus reageerden niet op onze herhaalde verzoeken om een telefonisch interview.

Auteur Belangenverstrengeling
Johan P. Mackenbach ICMJE-formulier
Joost Zaat ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties